Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
8.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Planet TV oskarji

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 8.59

5 let, 2 meseca

Oskarjevski filmi na Planet 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Na Planet 2 bomo do podelitve oskarjev odštevali s filmi, ki so prejeli oskarja, ali pa so si vsaj prislužili nominacijo v kateri od vidnejših kategorij. Posnetek letošnje podelitve najprestižnejših filmskih nagradi si oglejte v ponedeljek, 25. februarja, ob 22.30 na Planetu.

Oskarjevski filmi se bodo na Planet 2 začeli v torek, 19. februarja, z dvema zelo opaznima nominirancema, Marčevimi idami (ob 21.05) in Zajčjo luknjo (ob 22.50).

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Marčeve ide (The Ides of March) se ponašajo z zvezdniško zasedbo (Ryan Gosling, Paul Giamatti, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei) in nominacijo za oskarja za najboljši prirejeni scenarij. Napeto politično dramo je režiral George Clooney, prikazuje pa umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika. Karizmatičnemu guvernerju Miku pomaga ambiciozni politični svetovalec Stephen, dokler ga vodja nasprotnega tabora ne povabi na razgovor. Čeprav Stephen zavrne nečedno ponudbo, ga zaradi skrivnega sestanka odpustijo, toda ko odkrije temačno skrivnost o Miku, se Stephen dokončno zaplete v nevidne mreže političnih spletk, prevar in maščevanja.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Zajčja luknja (Rabbit Hole) pa je navdušila z odlično igro glavnih igralcev Nicole Kidman in Aarona Eckharta, ki igrata zakoncam, ki se skušata po šokantni, nenadni izgubi svojega sina vrniti v normalno življenje. Še pred osmimi meseci so bili srečna družina z vsem, kar so hoteli. Zdaj sta oba ujeta v labirint spominov, hrepenenja, krivde in besa, iz katerega ne moreta uiti. Becca se odpre svoji materi in se na skrivaj poveže z najstnikom, ki je bil udeležen v nesreči, ki je vse spremenila. Howie medtem poišče uteho pri neznancih, ki se spopadajo s podobnimi težavami. Nicole Kidman je bila za odlično predstavo nominirana za oskarja.

Sreda, 20. februar, bo v znamenju zgodovinskih dram. Ob 21.05 bo na sporedu Kraljev govor, zatem pa ob 23.05 sledi še Brooklyn.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Kraljev govor (The King's Speech) je bil nagrajen s kar štirimi oskarji, tudi za najboljši film, glavno vlogo (Colin Firth), režijo (Tom Hooper) in izvirni scenarij (David Seidler). Nominiran je bil še v osmih drugih kategorijah, tudi za najboljša stranska igralca (Geoffrey Rush in Helena Bonham Carter), scenografijo in kostumografijo. Biografski film o kralju Juriju VI., očetu aktualne kraljice Elizabete II., ki po bratovem odstopu zasede britanski prestol. Ker ima težave z jecljanjem, se na pomoč obrne na neobičajnega govornega terapevta Lionela, začetek 2. svetovne vojne pa kralja postavi še pred dodatno preizkušnjo ...

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Romantična drama Brooklyn pa je bila nominirana za oskarja v treh kategorijah, za film, igro (Saoirse Ronan) in izvirni scenarij (Nick Hornby). Film je posnet po nagrajenem romanu in spremlja življenje mlade Eilis, ki leta 1952 na sestrino pobudo zapusti rodno Irsko in odide iskat boljšo prihodnost onstran Atlantika. Tam spozna prijaznega Italijana Tonyja, toda ko se njuna ljubezen začne razvijati, Eilis od doma prejme tragično vest.

V četrtek, 21. februarja, bosta na sporedu dva filma z oskarjem za najboljši celovečerec: ob 21.05 bo na vrsti Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti, ob 23.10 pa sledi še Bombna misija.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Nenavadna komična drama Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti (Birdman aka The Unexpected Virtue of Ignorance) je bila nagrajena s štirimi oskarji (za film, režijo, scenografijo in izvirni scenarij), nominirana pa je bila v še petih kategorijah. Gre za črno komedijo o igralcu Rigganu Thomsonu, ki je zaslovel v vlogi opevanega super junaka in zdaj z obilo težav na broadwayski oder postavlja gledališko igro. V dnevih, ki vodijo do premiere, se spopada s svojim egom in skuša na novo vzpostaviti svojo družino, svojo kariero in samega sebe.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Vojna drama Bombna misija (The Hurt Locker) pa je prvič oskarja za režijo prinesla režiserki. Kathryn Bigelow se je tako zapisala v zgodovino. Film je zmagal še v petih kategorijah (najboljši film, izvirni scenarij, montaža, montaža in mešanje zvoka) in prejel še tri druge nominacije, tudi za najboljšega igralca (Jeremy Renner). Ta igra drznega narednika Jamesa, ki prevzame vodenje elitnega vojaškega bombnega oddelka v Iraku. Vsakodnevno smrtonosno razstavljanje podtaknjenih eksplozivnih teles dodatno otežujejo sočasni spopadi s sovražniki, Jamesova navidezna lahkomiselnost pa v njegovih podrejenih vzbudi številne pomisleke o njegovih pravih motivih. Toda vsakodnevni stres soočanja s smrtjo razkrije Jamesov pravi značaj in za vedno spremeni življenja vseh vpletenih.

Petek, 22. februar, bo minil v znamenju izvrstne Cate Blanchett. Ob 21.05 bo na sporedu Otožna Jasmine, ob 22.45 pa še Carol.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Drama Woodyja Allena Otožna Jasmine (Blue Jasmine) je Cate Blanchett leta 2014 prinesla drugega oskarja, film je prejel še nominaciji za najboljšo stransko igralko (Sally Hawkins) in za izvirni scenarij. Zgodba govori o Jasmine, ki uživa v brezdelju in moževem bogastvu, a ko se nepričakovano znajde pred ločitvijo, Jasmine maščevalno razkrinka moževe finančne goljufije in ga spravi v zapor, sama pa brez prebite pare pristane v sestrinem majhnem stanovanju. Med iskanjem nove sreče se zapleta v vedno večje laži in prevare, kar počasi načne njeno presojo in duševno zdravje.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Dve leti kasneje je bila Cate znova nominirana za oskarja, tokrat za romantično dramo Carol režiserja Todda Haynesa. Film je bil nominiran za šest oskarjev (tudi za stransko igralko, prirejeni scenarij in kostumografijo), a je ostal brez nagrad. Zgodba se odvija v mestu New York leta 1952 in prikazuje mlado fotografinjo ter njeno razmerje s starejšo žensko, ki prestaja naporno ločitev. Norme tistega časa so zanju velika ovira, vendar druga drugo nezadržno privlačita.

V soboto, 23. februarja, bosta na sporedu biografska drama Klub zdravja Dallas (ob 20.05) in komična drama Do nazga (ob 22.00).

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club) postreže z odlično igro Matthewa McConaugheyja in Jareda Leta, ki sta bila nagrajena tudi z oskarjema, tretjega oskarja pa si je prislužilo odlično delo vizažistov. Matthew igra Rona, ki leta 1985 izve, da je okužen z virusom HIV, zaradi česar se njegov svet obrne na glavo. V boju z zahrbtnim virusom ugotovi, da je zdravljenje v ZDA izjemno omejeno, saj so dovoljena le redka zdravila. Odpotuje v Mehiko, kjer se seznani z alternativnimi načini zdravljenja. Kljub nasprotovanju zdravstvene in znanstvene skupnosti, vključno z njegovo zaskrbljeno zdravnico, prične zdravila tihotapiti v ZDA. S transsekusalcem Rayonom ustanovita klub, ki ljudem, okuženim z virusom HIV, omogoča dostop do novih zdravil in dodatkov.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Do nazga (The Full Monty), velika uspešnica, ki je navdušila občinstvo po svetu, pa je bila leta 1998 nagrajena z oskarjem za najboljšo glasbo. Nominirana je bila v še treh kategorijah, tudi za najboljši film, režijo in izvirni scenarij. Film prinaša zgodbo ločenca Gaza (Robert Carlyle), ki nujno in karseda hitro potrebuje denar.  Načrt je jasen. Skupaj s prijatelji se mora naučiti migati z ritko - in to v ritmu. Sestaviti mora koreografijo ter pozabiti na morebitne komplekse, potem pa še zbrati dovolj poguma, da pred vriskajočim ženskim občinstvom uprizori pravi striptiz ter se sleče do nazga.

Nedelja, 24. februar, bo v središče postavila novinarsko delo. Ob 20.45 bo na sporedu drama V žarišču, ob 22.55 pa sledi še Lahko noč in srečno.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Film V žarišču (Spotlight) je bil leta 2015 dokaj presenetljiv zmagovalec oskarjev, poleg nagrade za najboljši film je zmagal tudi v kategoriji izvirnega scenarija. Nominaciji sta si med drugim prislužila tudi stranska igralca (Mark Ruffalo in Rachel McAdams) in režiser Tom McCarthy. Film prikazuje pretresljivo resnično zgodbo o dolgoletnem delu skupine preiskovalcev časopisa Boston Globe, ki so se lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v katoliških institucijah. V žarišču je napet triler, ki prikazuje eno največjih zločinskih zgodb sodobnega časa.

Oskarjevski filmi na Planet 2 | Foto: Zgodovinska drama Lahko noč in srečno (Good Night, and Good Luck) je bila medtem nominirana za pet oskarjev, tudi za režijo, ki jo je prevzel George Clooney. Film je bil v igri tudi za najboljši film, scenarij in glavnega igralca (David Strathairn), odvija pa se v času po drugi svetovni vojni, ko se je v ZDA pod vodstvom senatorja Josepha McCarthyja pričel strašljiv lov na domnevne komuniste in njihove privržence, za obtožbo in družbeno izobčenje pa so bile dovolj že povsem izmišljene govorice. Ena redkih, ki sta se temu upala upreti, sta bila televizijski napovedovalec Edward R. Murrow in njegov producent Fred Friendly, ki sta kljub šikaniranju sledila svojim moralnim prepričanjem. V filmu so uporabljeni tudi resnični posnetki govorov senatorja McCarthyja.

Posnetek letošnje podelitve najprestižnejših filmskih nagrad si oglejte v ponedeljek, 25. februarja, ob 22.30 na Planetu.
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte