SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pianist (The Pianist)

3

termometer

S tremi oskarji in z zlato palmo nagrajena mojstrovina Romana Polanskega z briljantnim Adrienom Brodyjem v vlogi judovskega pianista, ki je preživel varšavski geto.

Francija, Nemčija, Poljska, Velika Britanija/2002/143 min. Režija: Roman Polanski Igrajo: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman, Ed Stoppard, Ben Harlan Žanr: Biografska vojna drama Ocena IMDb: 8,5/10 (top 250 #43)

Wladyslaw Szpilman je bil briljanten pianist. Če bi ne bil rojen leta 1911 na Poljskem in če bi leta 1939 ne živel v Varšavi, kjer je igral na klavir pred mikrofoni državnega poljskega radia, bi imela njegova življenjska zgodba zagotovo povsem drugačno pot. Tako pa jo je kruto in nepojmljivo tragično zaznamovalo prav dejstvo, da se je kot Jud znašel v, za tisti čas, najbolj krutih okoliščinah in samo neuničljivi volji do življenja in dobroti peščice Poljakov se ima zahvaliti, da je preživel nacistično okupacijo Poljske in varšavski geto.

Film režiserja Romana Polanskega je v gibljive slike prelita glasba, ki ga je ohranjala pri življenju skozi več kot štiri leta skrivanja, stradanja in nedoumljivih ponižanj. Izjemni glasbenik se tudi po vojni ni vdal in je ostal do svoje smrti zvest mestu, v katerem je preživel najlepše in na žalost tudi najbolj grozljive trenutke svojega življenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin