SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: V središču zgodbe o Lipiški kobilarni mora ostati lipicanec

4

termometer

Premier Borut Pahor se je na svečani akademiji ob 430. obletnici lipiške kobilarne zavzel za ohranitev in obogatitev Lipice.

Kot je zatrdil, bodo v posvetih s politično in strokovno javnostjo storili vse, da izberejo tako zgodbo o lipiški kobilarni, v kateri bo središčno vlogo ohranil konj, obenem pa bo dovolj zanimiva za obiskovalce. Pahor nič o konkretnih razvojnih odločitvah Pahor, sicer častni pokrovitelj 430. obletnice lipiške kobilarne, o konkretnih razvojnih odločitvah glede kobilarne ni spregovoril. Kot je pojasnil, vse niso v pristojnosti vlade. "Najbolj bistveno je, da ohranimo lipicanca in njemu primeren prostor za razvoj," je izpostavil. Obenem pa bi bilo treba obiskovalcem omogočiti, da bodo v Lipici ostali več kot le dan ali dva ter da bi zgodbo o lipicancu ponesli s seboj.

"Slavimo 430 let naravne in kulturne dediščine, ki je še živa" S praznovanjem 430. obletnice kobilarne slavimo po Pahorjevih besedah 430 let naravne in kulturne dediščine, ki je živa. Lipicanec je eden od simbolov slovenske samozavesti, suverenosti in ponosa, obenem pa tudi eden od simbolov, s katerimi Slovenci na evropski in svetovni zemljevid kot narod vnašamo svojo suverenost, je zatrdil.

Bogata naravna in kulturna dediščina, ki jo predstavlja Lipica, nas po Pahorjevem mnenju zavezuje k temu, da storimo vse, da bomo kobilarno ohranili tudi za prihodnjih 430 let. Lipica prestavlja po njegovem trenutno spečo Trnuljčico oziroma dragocenost, ki je ne znamo dovolj dobro predstaviti sebi in drugim. Zato bo po njegovem treba storiti vse potrebno, da bomo to, kar imamo, ohranili in obogatili.

"Lipica je darilo, ki ga moramo z vsem spoštovanjem pametno oplemenititi" Lipica je darilo, ki ga moramo z vsem spoštovanjem pametno oplemenititi, je dejal Pahor. "Kot predsednik vlade dajem besedo, da bomo storili vse, da bo ta plemenita žival središče turističnega dogajanja, ki bo primerno kraju in prostoru, zlasti pa lipicancu, tudi v prihodnje," je zaključil.

Rumpf: Poglejte konju v oči in videli boste, zakaj je Lipica resnični biser Direktor kobilarne Tomi Rumpf pa je poudaril, da lipicanec ni zgolj premična kulturna dediščina in Lipica ne zgolj kulturni spomenik. "Poglejte konju v oči in videli boste, zakaj je Lipica resnični biser, ki sta ga človekova domišljija in čut za lepoto skozi stoletja negovala in izoblikovala," je dejal. Odnos do Lipice in lipicanca je odnos do nas samih, naše daljne zgodovine in prihodnosti, je dejal. S zavestjo o tem nam po njegovem ne bo težko delovati tako, da bo Lipica ponos in presežni del identitete tudi v prihodnosti. Zgolj ljubezen ni dovolj in konji ne živijo le od besed, je še opozoril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin