Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islamska država burka ISIS islamisti

Sreda, 1. 10. 2014, 14.26

8 let

Življenje v Islamski državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izpovedi žensk, ki živijo v mestih pod nadzorom islamistov.

"Bojim se za svojega sina. Želim si, da bi preprečila, da bi na ulicah videl grozne stvari. Ko so otroci na ulici, vidijo orožje, moške v črnem, konvoje vozil z vojaki. Zelo jih je strah," taka je izpoved matere osemletnega dečka iz Mosula, iraškega mesta, ki so ga junija zasedli pripadniki islamistov.

Ne le, da so na ulicah oboroženi moški, kot je mati povedala novinarjem televizije BBC, popolnoma so spremenili tudi šolo. "Vse so spremenili, celo to, da morajo zdaj svojo domovino imenovati Islamska država, in ne več Irak," je zatrdila mama. V šoli nimajo več matematike, fizike, telovadbe in petja. "Vse to so zamenjali z branjem in petjem Korana. Bojim se, da bodo mojemu sinu oprali možgane."

Poleg tega se mati boji za sina, ker je bil njegov oče ubit, a ne ve, kdo ga je ubil. Sumijo, da so bili islamisti. Sin zdaj velikokrat, ko vidi islamistične borce, reče, da so to ljudje, ki so ubili njegovega očeta. "Bojim se, da ga bodo slišali. Ti ljudje so neusmiljeni, storili bi mu grozne stvari."

"Kot bi živeli leta 10" Kot pravi, je življenje v Mosulu težko. Nimajo elektrike, plina, kuhajo na ognju. Vse je zelo drago. Ženske morajo v javnosti zakrivati obraz, na ulico ne smejo brez "zaščitnika", moškega spremljevalca, ki je mož, oče ali brat. "Vse je tako, kot da bi bili nazaj v letu 10 po islamskem koledarju," je dejala. Leto 10 po islamskem koledarju bi bilo leto 632 po gregorijanskem koledarju, leto po smrti preroka Mohameda.

"Če bi lahko, bi odšla. A smo kot zaporniki pod njihovim nadzorom. Nič ne moremo, ne moremo se bojevati proti njim. Že če bi jih imenovali ISIS, bi vam odrezali jezik. Imenovati jih moramo Islamska država. Mladi nimajo nobene svobode, niti pri obnašanju. Mladi generaciji so vse odvzeli," je razložila.

"Rada imam sonce na obrazu" Podobna je izpoved 15-letne deklice Amani, ki je z družino pribežala v Turčijo iz sirijskega mesta Raqqa. Prisilili so jo, da si je zakrivala obraz, nekega dne so jo na ulici pretepli, ker naj bi se videl njej obraz. Zagrozili so ji tudi, da bodo njenega očeta poslali v zapor, če se ne bo zakrivala.

"Življenje pod ISIS? Nisem prepričana, da je to sploh življenje," je dejala novinarjem Skyja. V šolo je smela le popolnoma zakrita: "Težko je pisati, če ničesar ne vidiš in moraš nositi rokavice." Kot je rekla, jo je bilo nenehno strah. Zdaj ko je v Turčiji, pa čeprav v begunskem taborišču, ima rada dve stvari: "Rada imam, da občutim sonce na obrazu in rokah in da se počutim varno."

Matere z AK-47 na ramah Te dni pa je francoska televizija France 2 objavila posnetke skrite kamere z ulic sirijske Raqqe. Posnela jih je študentka, ki je pod oblačilom skrivala kamero. Tudi njo je ogovoril moški na ulici, češ da naj si bolje zakrije obraz, saj se čez njeno tančico vidi koža. "Bog ima rad ženske, ki se zakrivajo," je dejal moški v avtomobili.

Na ulicah je videti veliko oboroženih moških, pa tudi žensk. Recimo mater, ki z AK-47 na rami otroka pelje na igrišče. Posnetki, ki so nastajali od februarja do aprila letos, prikazujejo tudi ženske v internetni kavarni, ki po Skypu kličejo domače v Franciji ter jim zagotavljajo, da je z njimi vse v redu, da živijo popolno življenje. Večina izmed njih je prostovoljno prišla v mesto pod nadzorom ISIS, saj menijo, da je to pravi način življenja. Francosko zunanje ministrstvo ocenjuje, da je takih približno 150 francoskih državljank. Ena izmed njih na posnetku prek računalnika objokani materi v Franciji zatrjuje, da je vse, kar kažejo na televiziji, pretiravanje, da živi popolnoma normalno življenje.

Ne spreglejte