SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Združena Evropa lahko konča ruski plinski monopol"

2

termometer

Ne glede na to, kako se bo končala ukrajinska kriza, je nekaj gotovo: prevelika odvisnost od ruske energije dela Evropo šibko, je dejal poljski premier Donald Tusk.

Evropska unija mora ustvariti energetsko unijo, da bi zagotovila oskrbo s plinom, je dodal Tusk, ki je ob tem spomnil, da EU že ustvarja balkansko unijo in da skupaj kupuje uran za svoje jedrske centrale.

Poljski premier je v članku, ki ga je objavil v časniku Financial Times pod naslovom Združena Evropa lahko konča ruski energetski monopol, predlagal ustanovitev energetske unije, ki naj bi evropsko skupnost vrnila k njenim koreninam. V okviru takšne unije bi morali oblikovati evropsko telo, ki bi kupovalo plin za vseh 28 članic EU.

Ko bi to dosegla, bi se morala Evropa lotiti dolgotrajnejše naloge razbijanja ruskega plinskega monopola in obnoviti prosti trg, je nadaljeval Tusk, ob tem pa pripomnil, da bi bila za kaj takega potrebna enotna pozicija evropskih voditeljev.

Energetska unija bi bila, tako pravi Tusk, osnovana na petih načelih: 1. Evropa bi morala razviti mehanizem za skupna pogajanja z Rusijo o energetskih pogodbah. 2. Okrepiti bi bilo treba mehanizem za zagotavljanje solidarnosti med članicami EU, če bi se dotok energentov ponovno prekinil, kot se je zgodilo pozimi 2009. 3. EU bi morala podpirati izgradnjo primerne energetske infrastrukture. Takšni projekti bi morali prejeti najvišje mogoče sofinanciranje iz Bruslja – 75 odstotkov. 4. Evropa bi morala povsem izkoristiti fosilna goriva, saj je v vzhodih članicah EU (kot je Poljska) premog sinonim za energetsko varnost. 5. Morali bi se povezati s partnerji zunaj Evrope.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin