Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2008,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 12. 8. 2008, 8.24

8 let

ZDA še ne bodo črtale Severne Koreje s terorističnega seznama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA za zdaj še ne bodo umaknile Severne Koreje s seznama držav podpornic terorizma. Washington želi najprej začetek dela mednarodnih jedrskih inšpektorjev.

Pogoj za umik s seznama držav podpornic terorizma je bila objava vseh podrobnosti o jedrskem programu Severne Koreje, kar je Pjongjang junija storil, vendar pa Washington meni, da ne popolnoma. ZDA so v zameno obljubile "začetek procesa" črtanja s seznama, ki se je menda začel v ponedeljek in bo trajal 45 dni. Administracija predsednika Georgea Busha namreč meni, da Severna Koreja ni zadovoljivo odgovorila na vprašanja glede jedrskega programa na temelju urana in glede morebitne pomoči Siriji pri gradnji lastnega jedrskega reaktorja, je v ponedeljek dejal namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega State Departmenta Robert Woods. Dovolj materiala za deset jedrskih bomb? Severna Koreja naj bi s svojim plutonijskim programom pridobila dovolj materiala za izdelavo desetih jedrskih bomb. Leta 2006 naj bi Pjongjang preizkusil prvo jedrsko bombo, vendar pa ni natančno jasno, kako je bil poskus uspešen, če sploh. Severna Koreja je potem na šeststranskih pogajanjih z ZDA, Rusijo, Južno Korejo, Japonsko in Kitajsko privolila v odpoved jedrskemu programu v zameno za mednarodno pomoč v hrani in gorivu.

"Vedo kaj morajo storiti, mi bomo čakali"

ZDA imajo v rokah še "palico" terorističnega seznama, ki za države pomeni precejšnje breme v obliki trgovinskih omejitev in omejitev glede pomoči. Woods je v ponedeljek dejal, da ZDA Pjongjanga ne bodo črtale s seznama, dokler ne bo začel delovati trden verifikacijski režim znotraj Severne Koreje. "Vedo kaj morajo storiti, mi bomo čakali," je dejal Woods. Severna Koreja sicer ni bila neposredno vpletena v terorizem od leta 1987, ko so njeni agenti namestili bombo v južnokorejsko potniško letalo.

Ne spreglejte