Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
10.57

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

letališče Zagreb stavka

Torek, 7. 8. 2018, 10.57

5 let, 8 mesecev

Sodišče začasno prepovedalo stavko pilotov in kabinskega osebja Croatia Airlines

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Croatia Airlines | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zagrebško sodišče je začasno prepovedalo stavko zaposlenih v hrvaškem letalskem prevozniku Croatia Airlines. Kot poročajo hrvaški mediji, je odredba sodišča začasna, nova obravnava, na kateri bodo odločali o zakonitosti stavke, pa bo v sredo. Sodnik je odločitev med drugim utemeljil s preprečitvijo velike škode, ki bi s stavko nastala podjetju.

Sodnik je po poročanju Jutranjega lista ob odločitvi, s katero je začasno prepovedal stavko pilotov, kabinskega osebja in dela zaposlenih na zagrebškem letališču, ki so združeni v sindikatu Orca, poudaril, da bi letalskemu prevozniku s stavko nastala velika škoda.

Na veliko škodo, ki bi v primeru stavke nastala podjetju, je v pismu, ki ga je naslovil na sodišče, opozoril tudi hrvaški infrastrukturni minister Oleg Butković. Odvetniki sindikata so prepričani, da pismo pomeni vpletanje politike v pravosodje. Kot še poroča omenjeni časnik, so predstavniki sindikata nad odločitvijo sodišča razočarani.

Novice Hrvaška vlada zagrebško letališče poimenovala po Franju Tuđmanu

Na drugi strani so zastopniki hrvaškega letalskega prevoznika poudarili, da ni šlo za nikakršno vpletanje politike v delo sodišč in da je začasna odredba sodišča predvsem v korist potnikov. Predstavnike sindikatov so pozvali, da se z upravo podjetja ponovno usedejo za mizo in se pogovorijo o novi kolektivni pogodbi.

Zastopnica Croatia Airlines Branka Sremac je po odločitvi sodišča poudarila, da sodna pot ni način, na katerega želi podjetje voditi socialni dialog. "Pozivamo jih, naj svoje zahteve oblikujejo v okvirih, ki so finančno vzdržni," je dejala in poudarila, da državni prevoznik ni sposoben zagotoviti dodatnih 50 milijonov kun za plače, kar med drugim zahtevajo zaposleni.

Prav tako se ni strinjala s trditvami sindikata, da je pri odločitvi sodišča presodilo ministrovo pismo. "Presodila je zaščita potrošnikov in ugleda hrvaškega turizma," je prepričana.

Zaposleni, ki so nameravali stavko začeti v sredo ob 6. uri, od hrvaške vlade zahtevajo imenovanje nove uprave s polnim mandatom, s katero lahko podpišejo kolektivno pogodbo, brez katere delajo že več kot 20 mesecev.

Avtomoto Zagrebško letališče Pleso: upravljanje so prevzeli Francozi

 

Novice Francozi z velikimi načrti za zagrebško letališče
Ne spreglejte