SiolNET. Novice Svet
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagorel znani nebotičnik v Sudanu #video

0,62

termometer

Požar v Sudanu | Kaj je vzrok za izbruh požara, še ni znano. Prav tako ni informacij o poškodovanih ali umrlih.  | Foto: Profimedia
Kaj je vzrok za izbruh požara, še ni znano. Prav tako ni informacij o poškodovanih ali umrlih.  Foto: Profimedia

Med hudimi spopadi med vojsko in rivalskimi silami v Sudanu so v več stavbah izbruhnili požari, poroča britanski BBC. Med drugim je zagorel znameniti stekleni nebotičnik naftne družbe Greater Nile Petroleum v prestolnici Kartum.

18-nadstropni nebotičnik stoji v bližini reke Nil in je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti glavnega mesta. Kaj je vzrok za izbruh požara, še ni znano. Prav tako ni informacij o poškodovanih ali umrlih. 

"V okolici sedeža vojske zdaj potekajo spopadi z različnimi vrstami orožja," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od prebivalcev Kartuma. Druge priče pa so povedale, da so slišale eksplozije, ko je vojska s topništvom napadla baze paravojaških sil RSF. Priče so poročale tudi o spopadih v mestu El-Obeid.

Sprti strani odgovornost za napade zanikata

Vojna v Sudanu je izbruhnila sredi aprila, ko so večmesečne napetosti med generalom sudanske vojske Abdelom Fatahom Burhanom in njegovim tekmecem, generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, prerasle v hude spopade.

Sprti strani, ki sta se spopadli zaradi načrtov za vključitev svojih enot pod okrilje mednarodne skupnosti kot del prehoda v demokracijo, odgovornost za številne napade, v katerih so umrli civilisti, zanikata. V tem času je bilo državo primorano zapustiti že več kot pet milijonov ljudi, poročajo Združeni narodi.

V sredo je odstopil posebni odposlanec ZN za Sudan Volker Perthes, ki so ga sudanske oblasti junija razglasile za nezaželeno osebo in mu prepovedale vstop v državo. V svojem zadnjem nagovoru v Varnostnem svetu ZN pred odstopom je opozoril, da bi spopadi v Sudanu lahko prerasli v totalno državljansko vojno.

18-nadstropni nebotičnik stoji v bližini reke Nil in je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti glavnega mesta. | Foto: Profimedia 18-nadstropni nebotičnik stoji v bližini reke Nil in je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti glavnega mesta. Foto: Profimedia

Sudan Novice V letalskem napadu na Kartum najmanj 40 mrtvih Sudan Novice V Sudanu nov poskus prekinitve ognja Sudan spopadi Novice Le deset minut po izteku 24-urnega premirja izbruhnili novi spopadi
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin