Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
6.58

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

nebotičnik požar spopadi Sudan

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 6.58

7 mesecev, 1 teden

Zagorel znani nebotičnik v Sudanu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Požar v Sudanu | Kaj je vzrok za izbruh požara, še ni znano. Prav tako ni informacij o poškodovanih ali umrlih.  | Foto Profimedia

Kaj je vzrok za izbruh požara, še ni znano. Prav tako ni informacij o poškodovanih ali umrlih. 

Foto: Profimedia

Med hudimi spopadi med vojsko in rivalskimi silami v Sudanu so v več stavbah izbruhnili požari, poroča britanski BBC. Med drugim je zagorel znameniti stekleni nebotičnik naftne družbe Greater Nile Petroleum v prestolnici Kartum.

18-nadstropni nebotičnik stoji v bližini reke Nil in je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti glavnega mesta. Kaj je vzrok za izbruh požara, še ni znano. Prav tako ni informacij o poškodovanih ali umrlih. 

"V okolici sedeža vojske zdaj potekajo spopadi z različnimi vrstami orožja," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od prebivalcev Kartuma. Druge priče pa so povedale, da so slišale eksplozije, ko je vojska s topništvom napadla baze paravojaških sil RSF. Priče so poročale tudi o spopadih v mestu El-Obeid.

Sprti strani odgovornost za napade zanikata

Vojna v Sudanu je izbruhnila sredi aprila, ko so večmesečne napetosti med generalom sudanske vojske Abdelom Fatahom Burhanom in njegovim tekmecem, generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, prerasle v hude spopade.

Sprti strani, ki sta se spopadli zaradi načrtov za vključitev svojih enot pod okrilje mednarodne skupnosti kot del prehoda v demokracijo, odgovornost za številne napade, v katerih so umrli civilisti, zanikata. V tem času je bilo državo primorano zapustiti že več kot pet milijonov ljudi, poročajo Združeni narodi.

V sredo je odstopil posebni odposlanec ZN za Sudan Volker Perthes, ki so ga sudanske oblasti junija razglasile za nezaželeno osebo in mu prepovedale vstop v državo. V svojem zadnjem nagovoru v Varnostnem svetu ZN pred odstopom je opozoril, da bi spopadi v Sudanu lahko prerasli v totalno državljansko vojno.

18-nadstropni nebotičnik stoji v bližini reke Nil in je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti glavnega mesta. | Foto: Profimedia 18-nadstropni nebotičnik stoji v bližini reke Nil in je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti glavnega mesta. Foto: Profimedia

Sudan
Novice V letalskem napadu na Kartum najmanj 40 mrtvih
Sudan
Novice V Sudanu nov poskus prekinitve ognja
Sudan spopadi
Novice Le deset minut po izteku 24-urnega premirja izbruhnili novi spopadi
Ne spreglejte