Četrtek,
13. 6. 2013,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSA Edward Snowden

Četrtek, 13. 6. 2013, 8.25

8 let

Z vohunjenjem nad državljani so ZDA "preprečile na ducate napadov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Direktor ameriške varnostne agencije je na zaslišanju v senatu dejal, da so ZDA s programom PRISM obvarovale Američane.

Potem ko je Edward Snowden razkril, da ameriška varnostna agencija NSA z dovoljenjem sodišča lahko spremlja telefonske klice in spletno komunikacijo ameriških in tujih državljanov, se predstavniki ameriških oblasti zdaj zagovarjajo, da jim je s programom PRISM uspelo ujeti ravnotežje med zasebnostjo in nacionalno varnostjo.

Zunanji minister John Kerry je na zaslišanju pred ameriškim senatom dejal, da je tovrstno vohunjenje preprečilo kar nekaj grozovitih dogodkov. "S spoštovanjem zasebnosti, svobode in ustave menim, da bo program preživel ostre kritike in da bodo ljudje razumeli, zakaj to počnemo," je dejal Kerry. Obveščevalne službe sicer vztrajajo, da niso prisluškovale telefonskim pogovorom Američanov ter da je program PRISM zbiral podatke o spletni komunikaciji tujih državljanov zunaj ZDA.

Direktor NSA-ja Keith Alexander (na sliki) je v senatu dejal, da so s pomočjo programa PRISM preprečili na ducate terorističnih napadov ter da bi morali, kljub temu da so o operacijah želeli poročati senatu, nekateri podatki ostati skriti, saj teroristi ne smejo vedeti, da so jim na sledi. Dodal je, da ima rajši kritike na račun tega, da nekaj prikriva, kot pa kritike na račun tega, da je ogrozil varnost države.

Na zaslišanju v senatu je Alexander še dejal, da preiskujejo, kako je relativno nepomemben pogodbeni delavec, kot je bil Snowden, lahko dostopal in nato posredoval tako občutljive informacije.

Kongresniki so medtem ugotavljali, da so bili slabo seznanjeni z razsežnostmi varnostnih operacij, ker niso redno obiskovali varnostnih sestankov, demokratski senator Ron Wyden pa jih je obtožil zavajanja, saj je James Clapper na marčevskem zasedanju varnostnega odbora zanikal, da bi NSA zbiral podatke o milijonih Američanov. Republikanski kongresnik Justin Amash je zato Clapperja pozval k odstopu, saj kongres ne more sprejemati odločitev, ker jih vodilni človek državne obveščevalne službe namerno zavaja.

Alexander je sicer še dejal, da so ZDA zaradi Snowdenovega razkritja manj varne, kot so bile pred dvema tednoma.