Sreda,
10. 2. 2021,
16.05

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63

7

Natisni članek

Natisni članek

pločevinka Koronavirus

Sreda, 10. 2. 2021, 16.05

3 leta, 7 mesecev

Vsega novega koronavirusa ni več kot za pločevinko kokakole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63

7

Koronavirus

Če bi zbrali ves novi koronavirus, ki trenutno kroži po svetu in povzroča pandemijo bolezni covid-19, bi ga lahko brez težav spravili v eno samo majhno pločevinko kokakole, je izračunal britanski matematik in s tem dobro ponazoril, kako lahko nekaj tako izjemno majhnega, kot je virus, povzroči tako veliko gorja.

Izračuna se je lotil matematik Kit Yates z univerze v britanskem Bathu, poročanje Reutersa navaja STA.

S pomočjo podatkov o širjenju okužb z novim koronavirusom po vsem svetu ter ocen o tako imenovani virusni obremenitvi je Yates najprej izračunal, da je na svetu v nekem trenutku približno dva kvintilijona – ali dve milijardi milijard – virusnih delcev sars-cov-2.

Ob upoštevanju, da naj bi bil premer sars-cov-2 v povprečju približno sto nanometrov oziroma sto milijardink metra, je nato izračunal prostornino virusa.

In v zadnjem koraku se je ob upoštevanju dodatnih dejavnikov – kot na primer, da med okroglimi delci, ko jih zložimo skupaj, ostajajo vrzeli ter da površje novega koronavirusa prekrivajo bodice proteina S – prebil do sklepa, da je skupna prostornina vsega virusa še vedno manjša od majhne, 330-mililitrske pločevinke kokakole, še piše Reuters.