Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 3. 2021,
10.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

19

Natisni članek

Evropski parlament Evropska ljudska stranka Viktor Orban Fidesz

Sobota, 6. 3. 2021, 10.00

3 leta, 1 mesec

Vodja CSU Söder za izključitev Fidesza iz EPP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

19

Markus Söder | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik nemške krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder se je zavzel za izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP). V soočanju s stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana je treba zdaj zavzeti "jasno stališče in jasno smer", je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Süddeutsche Zeitung.

Potem ko je Orban napovedal novo zavezništvo desnih strank v Evropi, je po besedah bavarskega ministrskega predsednika Söderja treba "potegniti črto". S tem se je Fidesz "dokončno poslovil od EPP in njenih krščansko demokratičnih vrednot in temeljev", je dejal, piše STA.

Članstvo Fidesza v EPP, kateri pripadata tudi CSU in sestrska krščansko-demokratska unija (CDU), je trenutno zamrznjeno. "Tega ne smemo v neskončno podaljševati, ampak moramo kot stranke iti vsaka svojo pot," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Söder.

Orbanova stranka Fidesz je v sredo objavila izstop iz EPP. Izstop je naznanila takoj po potrditvi sprememb poslovnika evropske parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Orbanov Fidesz odhaja iz Evropske ljudske stranke

Izstop Fidesza iz EPP je za Madžarsko "le še tehnično vprašanje", je danes po pogovoru s Söderjem po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI dejal vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Poudaril je, da je Fidesz odločena zapustiti EPP in njeno politično skupino v Evropskem parlamentu, da bi se končno znebila "večletne odvisnosti".

Kot je dejal, sta se s Söderjem strinjala, da EPP "ni več stranka desnega krila", in to je bil po besedah Gulyasa tudi razlog za to, da se je Fidesz odločila za izstop.

Marca zamrznili članstvo

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa, še piše STA.

Viktor Orban
Novice Orban po izstopu Fidesza iz EPP poziva k oblikovanju nove evropske desnice
Ne spreglejte