Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
13.59

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

Natisni članek

migranti begunci Slovenija brexit

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 13.59

7 let, 10 mesecev

Vlogo pri brexitu ima tudi Slovenija

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

poster, nigel farage, brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska parlamentarka Sayeeda Warsi, nekdanja sopredsednica konservativne stranke, noče več sodelovati v predreferendumski kampanji zagovornikov brexita.

Le nekaj dni pred referendumom o tem, ali naj Velika Britanija ostane del EU ali ne, je kampanjo v podporo brexitu zapustila Warsijeva, vidna članica konservativcev, kot razlog pa navedla sovraštvo in ksenofobijo.

Warsijeva meni, da so vodilni v kampanji za brexit zanemarili pozitivni vidik. "Zakaj se mi zdi, da moram zapustiti kampanjo? Ker dan za dnem poslušamo, da prihajajo begunci, da prihajajo posiljevalci, da prihajajo Turki," je dejala. Izpostavila je poster z reko migrantov in beguncev na slovenski meji, na katerem piše Točka preloma: EU nas je vse pustila na cedilu.

Evroskeptična poslanka meni, da podobe na posterju "ohranjajo niz laži o tem, kdo so ti ljudje in kam gredo, ter da namigujejo na to, da prihajajo v Veliko Britanijo".

"Nagnusen in zloben" poster

Begunska in migrantska kriza, ki je konec lanskega leta zajela Evropo, igra pomembno vlogo v predreferendumski kampanji. Voditelj desničarske in evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage se je moral konec tedna zagovarjati pred kritikami na račun posterja. Farage je dejal, da so poster, ki ga je britanski finančni minister George Osborne označil za nagnusnega in zlobnega, umaknili nekaj ur po umoru laburistične poslanke Jo Cox.
 
Farage je zagovarjal uporabo podobe reke beguncev na slovenski meji, češ da je podobna vrsti, ki jo je stranka Ukip uporabila med županskimi volitvami.

Po umoru padec podpore brexitu
Kampanja za obstanek Velike Britanije v Evropski uniji je v zadnjih dveh javnomnenjskih anketah v vodstvu. Po umoru laburistke Jo Cox, zagovornice obstanka, je podpora brexitu v anketi časopisa Sunday Mirror padla s 45 na 38 odstotkov glasov anketirancev. V anketi časopisa Mail on Sunday, narejeni po smrti Coxove, obstanek podpira 45, odhod iz EU pa 42 odstotkov vprašanih.
Ne spreglejte