Torek,
7. 7. 2020,
7.57

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Donald Trump Bela hiša COVID-19 ZDA

Torek, 7. 7. 2020, 7.57

3 leta, 9 mesecev

Melbourne znova v karanteni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več kot pet milijonov prebivalcev avstralskega mesta Melbourne bo od srede opolnoči znova v karanteni, so danes sporočile oblasti avstralske zvezne države Viktorija, v kateri leži mesto. Za uvedbo karantene, ki bo trajala najmanj šest tednov, so se odločili, potem ko so v mestu v zadnjem dnevu ugotovili 191 primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča STA.

Premier zvezne države Daniel Andrews je danes povedal, da je primerov okužbe preveč, da bi jim sledili. "To so nevzdržno velike številke," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Iranu rekordnih 200 smrtnih žrtev covida-19

V Iranu so v zadnjih 24 urah zabeležili 200 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od izbruha novega koronavirusa v državi februarja. Tako je vse skupaj umrlo 11.931 ljudi. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 2637 okužb z virusom, vse skupaj 245.688, poroča STA.

Guvernerji državljanom ukazujejo, naj nosijo maske, Bela hiša jih zavrača

Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Okužbe v ZDA naraščajo v 41 zveznih državah, Florida ima približno 10 tisoč novih okužb na dan, kar je več, kot so poročale evropske države v najhujših časih pandemije. Župan Miamija Carlos Gimenez je spet zaprl restavracije, telovadnice in plesne dvorane. Plaže, ki so bile čez praznike zaprte, pa se danes spet odpirajo. Vendar le začasno, saj je župan svojim 2,8 milijona prebivalcem zagrozil, da jih bo spet zaprl, če ne bodo držali medsebojne razdalje in ne bodo nosili mask, poroča STA.

Florida ima povprečno na dan po 18 odstotkov pozitivnih testov, v sedmih dneh pa so v bolnišnice sprejeli 1700 ljudi. V Teksasu imajo sedaj po bolnišnicah 8000 ljudi, v Arizoni, kjer je število okuženih v ponedeljek preseglo 100 tisoč, pa 3200. Bolnišnice so 90-odstotno zapolnjene. Kar 62.000 okuženih v Arizoni je mlajših od 44 let.

V ZDA so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa do ponedeljka našteli že najmanj 130.208 smrtnih žrtev covid-19, število okuženih s koronavirusom se bliža trem milijonom, Bela hiša pa vztraja, da so ZDA vodilna država na svetu glede boja proti pandemiji, piše STA.

V ZDA zdaj na dan potrdijo več kot 50 tisoč okužb, vendar pa je povprečje smrti na dan v zadnjih dveh tednih upadlo s 600 na 510. Več okužb je pri mladih, zdravstveni delavci pa imajo več izkušenj pri spopadanju z boleznijo. Guvernerji zveznih držav svojim državljanom ukazujejo nošenje mask in uvajajo ukrepe proti širjenju pandemije, Bela hiša pa vztraja, da uvedba mask na zvezni ravni ni potrebna. Verjetno zato, ker jih predsednik ZDA Donald Trump noče nositi.

V Indiji število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 20 tisoč

V Indiji so po zadnjih podatkih tamkajšnjih zdravstvenih oblasti potrdili že skoraj 720 tisoč okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 20 tisoč ljudi.