Petek,
6. 11. 2020,
7.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

Evropa COVID-19 Koronavirus ZDA

Petek, 6. 11. 2020, 7.45

3 leta, 5 mesecev

Na Hrvaškem padel rekord, toliko novih okužb še niso imeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Novi koronavirus na Hrvaškem | Na Hrvaškem so spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 9.317 testih potrdili 2.890 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih okužb do zdaj. Od srede je umrlo še 34 bolnikov z boleznijo covid-19. Tako je število smrtnih žrtev novega koronavirusa v državi preseglo 700, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite.

Do zdaj so pri naših južnih sosedih najvišje dnevno število okužb zabeležili prejšnji četrtek, ko so potrdili 2.848 okužb. Današnje število umrlih za covid-19 pa je izenačenje dnevnega rekorda, ki je padel minuli torek, poroča STA.

Dojenček
Novice Novi podatki: v četrtek potrdili 1.564 okužb #video

V Istrski županiji padel nov rekord dnevnih okužb

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah v Primorsko-goranski županiji potrdili 198 novih okužb. Iz Istrske županije so poročali o 88 novih primerih, kar je največje dnevno število novih okužb v hrvaški Istri. Največ novookuženih je sicer spet mogoče pričakovati na območjih Zagreba in Splita.

V Istrski županiji so v četrtek potrdili 88 novih okužb. | Foto: Reuters V Istrski županiji so v četrtek potrdili 88 novih okužb. Foto: Reuters

Na Hrvaškem je trenutno 15.567 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1.307 bolnikov s covid-19, na ventilatorjih jih je 135, kar je največ do zdaj. Do zdaj so na Hrvaškem potrdili več kot 62.300 okužb z novim koronavirusom in 717 smrtnih žrtev bolezni covid-19. Okrevalo je več kot 46.000 ljudi. Opravili so več kot 541.600 testov, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem spet rekordno število novih okužb

V BiH rekordnih 54 smrtnih žrtev covid-19 v enem dnevu

V BiH je v zadnjem dnevu umrlo 54 bolnikov s covidom-19, kar je največ do zdaj. Okužbo z novim koronavirusom so sicer potrdili pri več kot 1.800 ljudeh. Iz Sarajeva poročajo o pomanjkanju zdravnikov in tudi drugih zdravstvenih delavcev, kot so vozniki reševalnih vozil. Vse bolj obremenjene pa so tudi bolnišnice v Republiki srbski.

V državi so izvedli rekordnih več kot 4.500 testiranj na novi koronavirus. V Federaciji BiH so potrdili 1.297 novih okužb, v Republiki srbski pa 589. V prvi entiteti je umrlo 31 covidnih bolnikov, v drugi pa 23, skupaj torej 54, kar je največ do zdaj.

Iz zdravstvenih ustanov v Sarajevu prihajajo vse resnejša opozorila o pomanjkanju zdravnikov in drugega osebja, ki je nujno za delovanje zdravstvenega sistema. Tiskovni predstavnik združenja zdravstvenih ustanov v sarajevskem kantonu Arman Šarkić je poudaril, da je med drugim na bolniškem dopustu oziroma v samoizolaciji veliko voznikov reševalnih vozil, tako da teh nima kdo voziti.

"Vozniki so izpostavljeni velikemu tveganju, ker nimamo primernih vozil. Dogaja se, da vozilo pri vhodu v klinični center v Sarajevu čaka tudi po eno uro ali uro in pol, voznik pa je v majhnem prostoru skupaj z okuženim bolnikom. Okužba je neizbežna," je poudaril Šarkić. Da so razmere zelo resne tudi v Republiki srbski, je danes poudarila epidemiologinja tamkajšnjega inštituta za javno zdravje Jelena Đaković Dević. Bolnišnice namreč še komaj obvladajo vse večje število bolnikov, poroča STA.

V Nemčiji prvič od epidemije več kot 20 tisoč okužb

V Nemčiji so medtem prvič od začetka epidemije v enem dnevu potrdili več kot 20 tisoč novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah potrdili 21.506 novih okužb. Umrlo je 166 bolnikov z boleznijo covid-19. Pred tednom dni so v Nemčiji, ki ima približno 83 milijonov prebivalcev, v enem dnevu potrdili 18.681 novih okužb.

V Nemčiji so spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V Nemčiji so spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Skupaj so do zdaj v Nemčiji potrdili 619.089 okužb z novim koronavirusom, do zdaj pa je skupaj umrlo 11.096 bolnikov s covid-19. Reprodukcijsko število okužb v Nemčiji je bilo v četrtek zvečer 0,79, dan prej pa 0,81. To pomeni, da deset okuženih naprej okuži osem ljudi.

Če je vrednost reprodukcijskega števila dlje časa pod številom ena, se število okužb umiri. Reprodukcijsko število prikazuje stopnjo okužb za približno teden in pol. Da bi dosegli položaj, ki ga je mogoče nadzorovati, mora biti reprodukcijsko število dlje časa bistveno nižje od 1, in sicer 0,7 ali še manj, poroča STA.

Covid-19, koronavirus, tesnoba, depresija, žalost
Novice Včeraj potrdili 1.685 okužb. Umrlo še 30 bolnikov. #video

V ZDA spet rekordno število novih okužb

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA v četrtek potrdili rekordnih 114.876 primerov okužb z novim koronavirusom, skupaj pa se je število okužb v državi povečalo na 9,6 milijona. Za boleznijo covid-19 je do zdaj umrlo že 235 tisoč prebivalcev ZDA. Zdravstveni strokovnjaki so že zadnjih nekaj tednov svarili, da bo število dnevnih okužb v ZDA kmalu preseglo sto tisoč, kar se je prvič zgodilo v sredo, ponovilo pa se je v četrtek.

V ZDA so včeraj potrdili najmanj 114.876 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V ZDA so včeraj potrdili najmanj 114.876 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Včeraj je zaradi bolezni covid-19 umrlo najmanj 1.159 ljudi, kar je 20 odstotkov več kot prejšnji četrtek. V četrtek so nove dnevne rekorde okužb med drugim potrdile zvezne države Kolorado, Illinois, Minnesota, Pensilvanija, Utah in Wisconsin. Najmanj 16 držav je podrlo rekorde glede hospitalizacij bolnikov s covid-19.

New York, kjer se je pandemija po rekordnem aprilu in maju umirila, spet doživlja sicer rahlo rast okužb in smrtnih primerov. V četrtek so potrdili 2.997 novih okužb, kar je 1,86 odstotka vseh opravljenih testov, v bolnišnicah se je po okužbi zdravilo 1.277 ljudi, umrlo pa jih je 24. Poleti in jeseni je v New Yorku na dan umrlo po manj kot deset ljudi. Najhuje je bilo aprila, ko jih je umrlo po 800 na dan, poroča STA.