Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 8.43

8 let

V ZDA bodo prisluškovali brez sodnih nalogov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik George Bush je podpisal zakon o prisluškovanju brez sodnih nalogov, ki med drugim daje imuniteto pred tožbami telekomunikacijskih podjetij zaradi nezakonitega sodelovanja z vlado.

Bush je dejal, da je zakon ključnega pomena za varnost Američanov, saj se teroristi niso odpovedali želji znova napasti ZDA, čeprav sedem let po 11. septembru 2001 ni bilo novega napada. Zakon je bil sprejet po letu dni ostre razprave v kongresu med zagovorniki osebnih svoboščin in zagovorniki ostrejših varnostnih ukrepov. Zmagali so slednji na čelu s predsednikom Bushem, ne glede na to, da se mu izteka mandat in ni priljubljen. Tožba proti novemu zakonu Ameriška zveza za državljanske svoboščine (Aclu) je sporočila, da je na newyorškem zveznem sodišču vložila tožbo proti zakonu. Aclu želi, da sodišče odloči, da zakon predstavlja protiustavno kršitev svobode govora in pravice proti nezakonitim preiskavam ter zaplembam. S tožbo želijo doseči tudi takojšnjo blokado dela obveščevalcev po tem zakonu.

Ameriški senat je v sredo z 69 glasovi proti 28 potrdil predlog zakona, predstavniški dom pa ga je potrdil že junija. Gre za podaljšanje veljavnosti zakona o prisluškovanju brez sodnih nalogov, ki bi sicer potekel avgusta. Zakon v celoti niti ni tako sporen, kot je sporno politično občutljivo določilo, da dobijo telekomunikacijska podjetja imuniteto pred tožbami, ker so ubogala ukaz predsednika Busha, da po 11. septembru 2001 na skrivaj prisluškujejo ameriškim državljanom.

NSA prisluškuje po vsem svetu Ameriška ustava pred nezakonitim prisluškovanjem ščiti le ameriške državljane, Agencija za nacionalno varnost (Nsa) pa prisluškuje po vsem svetu brez strahu pred kakršnimikoli pravnimi posledicami. Za prisluškovanje na domačih tleh, ki lahko zajame tudi Američane, pa so pred 30 leti sprejeli zakon o posebnem sodišču za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa). To skrivnostno sodišče je potem izdajalo naloge za prisluškovanje od primera do primera. Po 11. septembru 2001 pa je Busheva administracija ugotovila, da je tak način preveč zamuden in predsednik je dal dovoljenje za prisluškovanja brez nalogov.

Propadle tožbe proti telekomunikacijskim podjetjem S potrditvijo zakona je avtomatično propadlo okoli 40 tožb proti telekomunikacijskim podjetjem podjetjem s strani državljanov, ki menijo, da so jim nezakonito prisluškovali. Zakon sicer generalnim inšpektorjem vladnih ministrstev nalaga, da opravijo revizije izvajanja njegovih določil, posebno sodišče pa bo moralo odobriti prisluškovanje Američanom v tujini. Vendar pa bo lahko vlada doma in na tujem prisluškovala s posebnim nalogom za leto dni vnaprej. Če bodo v to mrežo zajeti tudi Američani, pa se bo šlo na sodišče.

Izvirni zakon o Fisi je zahteval od vlade, da pride do sodišča po nalog od primera do primera oziroma od posameznika do posameznika. Nov zakon upošteva tehnološki napredek, pri čemer na primer komunikacije med tujci v tujini lahko potekajo preko ameriških telekomunikacijskih oziroma spletnih podjetij. Zaradi tega lahko vlada v izjemnih primerih tudi prisluškuje brez naloga.

Ne spreglejte