Sreda,
9. 4. 2014,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Venezuela nebotičnik

Sreda, 9. 4. 2014, 13.53

8 let

V tretji najvišji zgradbi v Venezueli za 23 evrov na mesec. Če si skvoter. (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okoli tri tisoč skvoterjev živi v 45-nadstropni stolpnici v Caracasu. Tam so zdaj v boju proti kriminalu uvedli hišna pravila in posebne varnostne patrulje.

Nebotičnik bi moral biti ponos in kazalec moči v finančnem središču in glavnem mestu Venezuele. Arhitekti so se potrudili, denar ni bil težava, in zasnovali moderno stavbo, ki bi s 45 nadstropji morala zagotavljati odlične delovne in življenjske pogoje.

Od najprestižnejšega nebotičnika do pribežališča skvoterjev Del nebotičnika so zasnovali za pisarne oziroma poslovne prostore, del pa za stanovanjske prostore, ki bi si jih lahko privoščili le tisti, ki bi imeli pod palcem dovolj denarja. Tudi zato so na vrhu zgradbe naredili helidrom oziroma pristajališče za helikopter. Še posebej impresivni pa so veliki balkoni, ki naj bi bili opremljeni tako, da bi bilo na njih vse potrebno za žar, prav tako pa bi bilo dovolj prostora za večje število ljudi, piše Jutarnji list.

A nato se je vse ustavilo. Investitor gradnje David Brillembourg, finančnik in rejec konj, je leta 1993 umrl. Leto pozneje je Venezuelo doletela finančna kriza in v središču Caracasa je ostala napol dokončana zgradba, tretja največja v državi. Končanih je 28 nadstropij, preostalih 17 pa ima le betonsko konstrukcijo.

Stavbo je prevzela vlada, vendar vanjo ni vlagala. Nato je leta 2007 zgradba padla v oko nekaj ljudem, ti pa so se vanjo preprosto vselili, saj državi ni uspelo rešiti stanovanjske problematike številnih državljanov. Novica o brezplačnem bivanju v Davidovem stolpu se je hitro razširila in nebotičnik so hitro napolnili stanovalci.

Davidov stolp je dom okoli 700 družin Vlada takratnega predsednika Huga Chaveza se na to ni odzvala, saj so bili zadovoljni, da nimajo več težav z velikim številom brezdomcev. V nebotičnik se je tako priseljevalo vedno več ljudi, predvsem iz revnejših in bolj nevarnih delov mesta. Na stavbi so opravili nekaj del, na primer zaprli prostore za dvigala, ki so bili smrtno nevarni, in poskrbeli celo za priključitev tekoče vode in elektrike.

Danes tako v Davidovem stolpu živi okoli 700 družin, kar skupaj pomeni okoli tri tisoč ljudi.

Glavna težava je sicer vzpon po stopnicah, a to stanovalcev ne moti preveč, saj lahko celo do desetega nadstropja pridejo z motorjem. V nebotičniku je celo nekaj trgovin, zobar brez licence in frizerski salon.

Sami ukrepali proti kriminalu Prebivalci sosednjih stavb so se na začetku pritoževali in zatrjevali, da je tam leglo kriminala, vendar oblasti niso sprejele nobenih represivnih ukrepov razen tega, da je policija občasno izvedla kakšno racijo.

Ker pa je bilo med najemniki veliko družin z otroki, so se stanovalci Davidovega stolpa hitro organizirali sami in se spopadli s kriminalci. Uvedli so hišna pravila, nekakšno najemnino, kar pomeni, da vsaka družina na mesec plača 32 dolarjev oziroma dobrih 23 evrov, 24-urne patrulje pa skrbijo, da v zgradbi ni kriminala. Nekateri zdaj celo trdijo, da je tam varneje kot na ulicah Caracasa.