David Kos

Sreda,
4. 11. 2020,
17.30

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

14

Natisni članek

Donald Trump Joe Biden ameriške volitve

Sreda, 4. 11. 2020, 17.30

3 leta, 5 mesecev

Bomo na novega predsednika ZDA čakali še več mesecev?

V nočni mori bi bil novi ameriški predsednik znan šele čez več mesecev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

14

ZDA volitve | Boj za Ovalno pisarno Bele hiše med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom bi lahko trajal zelo dolgo. | Foto Reuters

Boj za Ovalno pisarno Bele hiše med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom bi lahko trajal zelo dolgo.

Foto: Reuters

Vplivni ameriški spletni portal Axios je predstavil tri scenarije, kdaj bi lahko izvedeli dokončne rezultate ameriških predsedniških volitev. Samo v enem primeru bo novi predsednik znan že danes, v najslabšem primeru pa bi bila odločitev lahko znana šele čez več mesecev.

Ameriški volivci, ki so v rekordnem številu glasovali za novega predsednika ZDA, odločajo o nadaljnji usodi svoje domovine. Številni poznavalci opozarjajo, da bo štetje glasov dolgotrajno in napeto, zato bi lahko na končni rezultat morali počakati še nekaj časa. Novi predsednik naj bi sicer zaprisegel na slovesnosti 20. januarja 2021.

Donald Trump
Novice Volilni dan v ZDA: Trump grozi s tožbo, če bodo šteli glasovnice po pošti #video

Nekateri se bojijo, da izid predsedniške tekme ne bo znan več dni, tednov ali celo mesecev. Sredi epidemije covid-19 je namreč svoj glas predčasno - po pošti ali na voliščih - oddalo več kot 100 milijonov volivcev. To je več kot 72 odstotkov vseh volivcev, ki so se udeležili zadnjih volitev leta 2016. 

Novinarji vplivnega ameriškega novičarskega portala Axios so analizirali tri scenarije letošnjih predsedniških volitev. Napovedujejo, da obstaja zelo malo možnosti, da bo novi predsednik znan že danes, bolj verjetno pa do konca tedna.

Hitra zmaga

Po prvem scenariju bo zmagovalec znan že danes. To bi se lahko zgodilo v primeru, če bi demokratski kandidat Joe Biden prepričljivo slavil na Floridi ali presenetljivo zmagal v tradicionalno republikanskem Teksasu v kombinaciji z nekaterimi drugimi državami, kot sta Severna Karolina in Georgia. Ker je Biden po trenutnih rezultatih že izgubil na Floridi in v Teksasu, v Severni Karolini in Georgii, pa sta kandidata trenutno izenačena, zmagovalec verjetno danes še ne bo znan.

Joe Biden
Novice Bidnu uspel zgodovinski podvig

Elektorski teden

Drugi scenarij predvideva tako imenovani "teden volitev". To bi se zgodilo v primeru, da danes še ne bodo znani rezultati v državah, kjer sta oba kandidata precej izenačena. Pri tem scenariju bodo namreč odločilno vlogo odigrale glasovnice, oddane po pošti, še posebno v najpomembnejši državi Pensilvaniji, kjer bodo s štetjem zaključili šele v petek.

Zastoj

Tretji scenarij, ki ga novinarji Axiosa imenujejo "nočna mora", pa predvideva, da bosta kandidata v ključnih državah tako izenačena, da rezultat ne bo povsem jasen. Tako bi se lahko odprla možnost, da se s tožbami skuša zaustaviti preštevanje glasovnic v ključnih zveznih državah.

Donald Trump
Novice Donald Trump: Iskreno, mi smo zmagali na teh volitvah #video

Odvetniki  aktualnega predsednika Donalda Trumpa bi verjetno skušali izpodbijati veljavnost glasovnic, ki so po pošti prispele po dnevu volitev. Čeprav so bile na pošto oddane na dan volitev ali prej, jih ne bi več upoštevali za končni rezultat. V tem primeru bi se spor preselil na sodišče, morda celo na vrhovno sodišče, kot leta 2000. Tedaj je sodišče zaradi zapletov s štetjem glasov na Floridi, zmago v boju z demokratom Alom Gorom prisodilo Georgeu Bushu mlajšemu.

Na vrhovnem sodišču imajo sicer po nedavnem imenovanju Amy Coney Barret republikanci večino. Da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov, je danes Trump že napovedal. Ni pa navedel konkretnih razlogov za to.

ZDA volitve
Mnenja Pismo iz Amerike: vročica povolilne noči