Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 2. 2022,
16.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

25

Natisni članek

ECDC Nemčija COVID-19 Koronavirus cepljenje

Četrtek, 3. 2. 2022, 16.46

2 leti, 2 meseca

Obvezno cepljenje v Avstriji lahko ustavi samo še predsednik države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

25

Avstrija cepljenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijski bundesrat je nocoj podprl zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19. Kdaj natančno bo zakon začel veljati, še ni znano. S podporo v bundesratu je zakon sicer preskočil še zadnjo parlamentarno oviro. Manjkata še podpis predsednika države in uradna objava, da je v Avstriji cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 18. leta.

20:21

16:48

  • 20:21

    V Nemčiji za četrti odmerek cepiva

    V Nemčiji je strokovna komisija za cepljenje (Stiko) danes sporočila, da priporoča drugi poživitveni odmerek cepiva proti covid-19 za rizične skupine ljudi. Poleg tega je podprla cepljenje proti covid-19 s cepivom proizvajalca Novavax za starejše od 18 let, ki je zasnovano na proteinih.

    Četrti odmerek 

    Podatki iz Izraela kažejo, da četrti odmerek cepiva "v določeni meri nudi zaščito pred okužbo in bistveno bolje ščiti pred težkim potekom bolezni", je za medijsko skupino Funke povedal predsedujoči Stiku Thomas Mertens.

    Četrti odmerek cepiva na osnovi mRNK naj bi dobili vsi starejši od 70 let, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, stare nad pet let ter zaposleni v zdravstvenih in oskrbovalnih ustanovah, je še sporočila komisija.

    Cepljenje z Novavaxovim cepivom

    Glede cepljenja s cepivom podjetja Novavax je nemška komisija priporočila njegovo uporabo za osnovno cepljenje z dvema odmerkoma v razmiku vsaj treh tednov pri odraslih. Cepivo sicer trenutno ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Dpa pri tem opozarja, da ne gre za dokončna priporočila komisije, saj proces usklajevanja s strokovnimi društvi in nemškimi zveznimi deželami še poteka, zato so spremembe še možne.

    Evropska komisija je konec decembra odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax, imenovano nuvaxovid. Gre za peto cepivo proti covid-19, ki ga je dovoljeno uporabljati v Evropski uniji.

  • 16:48

    Na zemljevidu ECDC temno rdeča vsa Evropa

    Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so temno rdeče vse evropske države. S tem tednom so se sicer spremenila merila, na podlagi katerih pripravljajo epidemiološki zemljevid. Po novem namreč upoštevajo tudi delež cepljenih v posamezni regiji.

    Slovenija je že vse od 23. septembra v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19. V tej kategoriji so odslej tudi vse ostale evropske države. V celoti sta temno rdeči tudi Poljska in Romunija, kjer so bile pred tednom dni posamezne regije označene le z rdečo barvo.

    Zaradi vključitve deleža cepljenih v izračun, so odslej s temno rdečo barvo na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 300 (prej 500). Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 100 in 300. Pred tem je morala biti ta med 200 in 500.

    Oranžna in zelena barva pomenita še boljše razmere, a trenutno s to barvo ni obarvano nobeno območje v EU.

    Od 1. februarja v EU veljajo nova pravila glede veljavnosti covidnih potrdil. Ta niso več nujno neomejena. V skladu s priporočilom za imetnike covidnega potrdila za potovanja po EU tako ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni.

    Izjema glede omejitev na mejah pa velja za države, ki so na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) obarvane temno rdeče. Države EU lahko tako glede na veljavni zemljevid ECDC še naprej uvajajo svoje pogoje za prehajanje meje.

V uradu avstrijskega predsednika so danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedali, da bo predsednik države zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 pred podpisom skrbno preučil. Kdaj ga bo podpisal, tako še ni znano, pričakujejo pa, da naj bi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 začel veljati v prihodnjih dneh.

Prav tako mora avstrijsko ministrstvo za zdravje izdati ustrezen odlok, ki bo urejal vse podrobnosti o izvajanju zakona, kot so na primer dovoljena cepiva ali izjeme, ki so izvzete iz obveznega cepljenja, še poroča APA.

Kazni za necepljene od 600 evrov naprej

Za obvezno cepljenje je v avstrijskem zveznem svetu danes glasovalo 47 svetnikov, 12 jih je bilo proti, na spletni strani poroča Kronen Zeitung. Avstrijska poslanska zbornica je obvezno cepljenje proti covidu-19 podprla 20. januarja.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji obvezno za vse, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako avstrijsko gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala predvidoma do sredine marca in šele potem bodo sprožili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3.600 evrov.

V Avstriji je polno cepljenih 76,07 odstotka prebivalcev

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, bodo lahko v Avstriji uveljavili tudi tretjo fazo, ko bo z odlokom avstrijske vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

V Avstriji je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa polno cepljenih proti covidu-19 76,07 odstotka prebivalcev.

Ne spreglejte