Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sepp Blatter Rusija Ukrajina nogomet

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 14.21

8 let

V Fifi velja omerta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svetovna nogometna organizacija ne bo javno objavila poročila o korupciji in si ne bo mazala rok s krimskimi nogometnimi klubi.

Nogometni klubi SKChF Sevastopol, Tavria Simferopol in Zhemchuzhina Jalta niso vrhunski klubi, a so v središču novega zapleta Fife. Ti trije klubi so iz Krima. Do zdaj so tekmovali v ukrajinski nogometni ligi, zdaj v ruski. A odločitev o tem je bila nenavadna.

Avgusta je ruski časopis Novaja Gazeta objavil zapis sestanka ruskih nogometnih uradnikov, ki so modrovali o tem, ali naj krimski klubi tekmujejo v ruski ligi ali ne. Zavedali so se, da bi tekmovanje v ruski ligi lahko pomenilo kršenje Fifinih pravil, posledica tega pa bi lahko bile sankcije v zvezi s svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji leta 2018. Nogometni funkcionarji so se bali, da bi jih Fifa lahko kaznovala z odvzemom prvenstva. Na koncu so se odločili, da bodo za nasvet vprašali Vladimirja Putina.

Bojkota prvenstva v Rusiji ne bo Toda tako Putin kot predsednik Fife Sepp Blatter sta pretkana politika in sta odločitev prepustila evropski nogometni organizaciji Uefa, saj ukrajinska in ruska liga spadata pod njeno okrilje. Michel Platini, predsednik Uefe, je bil odločnejši kot Blatter: tekem, ki jih krimski klubi igrajo v ruski ligi, ne bodo priznali.

Glede na to, da igrajo v tretji ruski ligi, to ne bo imelo prav nobenih posledic za evropski nogomet. Odredil je tudi, da se morajo o statusu krimskih klubov dogovoriti ukrajinski in ruski nogometni funkcionarji. V nasprotnem primeru Uefa grozi s sankcijami v zvezi s svetovnim prvenstvom.

Tega pa nikakor ne podpira svetovna nogometna zveza Fifa. Pretekli mesec je Sepp Blatter po poročanju revije The Economist zavrnil željo evropskih politikov, naj pozove k bojkotu svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji, hkrati pa je zahteval, da notranje poročilo o korupciji, povezano z glasovanjem o svetovnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji in leta 2022 v Katarju, ostane skrivnost.

Za glas zahtevali naziv viteza Podatki o korupciji pa vse bolj prodirajo v javnost. Lord Triesman, ki je vodil kandidaturo Londona za prvenstvo leta 2018, je javno spregovoril o tem, da so ga v zameno za glas nagovarjali k podkupninam in uslugam. Eden od glasovalcev je recimo v zameno za glas zahteval imenovanje za viteza.

Junija je časopis Sunday Times objavil elektronsko pošto, ki je dokazovala, da je Mohamed bin Hamam, nekdanji podpredsednika Fife iz Katarja, nakazoval denar drugim nogometnim funkcionarjem v zameno za glasove za katarsko svetovno prvenstvo. Večina uradnikov, ki je bila osumljena prejemanja podkupnin, je odstopila.

Do konca leta naj bi bilo pripravljeno 350 strani dolgo poročilo o korupciji v Fifi. Večina uradnikov se zavzema za to, da bi bilo poročilo javno, vključno z novimi člani upravnega odbora zveze. Med njimi je najglasnejši zagovornik javnega poročila jordanski princ Ali bin Al Husein. Na ta način bi Fifa lahko očistila svoj ugled. Predsednik komiteja, ki je zadolžen za pripravo poročila, švicarski pravnik Mark Pieth, poziva k "transparentnemu odgovoru o korupciji". Opozoril je tudi, da je lani Fifa zamudila priložnost za večjo transparentnost, ko ni sprejela odločitve o omejitvi števila mandatov funkcionarjev.

Poročilo bodo videli le štirje Tako pa bo 78-letni Sepp Blatter prihodnje leto kandidiral še za svoj peti mandat predsednika svetovne nogometne zveze. Kot trdi, je postavil nova visoka etična merila za delovanje organizacije. Blatter je konec septembra zatrdil, da bo poročilo ostalo skrito pred javnostjo. Po zdajšnjih pravilih Fife ga bodo videli le štirje ljudje: vodja komisije in njegov namestnik ter nemški sodnik Hans-Joachim Eckert, vodja neodvisne etične komisije Fife, in njegov namestnik.

"Omerta je edina beseda, ki mi ob tem pride na pamet," je o tej odločitvi za angleški časopis Daily Mail dejal Lord Triesman.

Ne spreglejte