Sobota,
7. 9. 2024,
7.27

Osveženo pred

4 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

nagrade Beneški filmski festival

Sobota, 7. 9. 2024, 7.27

4 ure, 6 minut

V Benetkah bodo podelili nagrade 81. filmskega festivala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Beneški filmski festival | Letošnja Mostra se je začela 28. avgusta s premiero nadaljevanja filma Beetlejuice režiserja Tima Burtona. Na festivalu je svetovno premiero doživelo tudi več drugih filmov. Vmes jim je ponagajalo tudi vreme. | Foto Reuters

Letošnja Mostra se je začela 28. avgusta s premiero nadaljevanja filma Beetlejuice režiserja Tima Burtona. Na festivalu je svetovno premiero doživelo tudi več drugih filmov. Vmes jim je ponagajalo tudi vreme.

Foto: Reuters

V Benetkah se bo drevi s podelitvijo nagrad sklenil 81. mednarodni filmski festival. Za zlatega leva je v igri 21 filmov. Ocenjuje jih žirija, ki ji tokrat predseduje francoska igralka Isabelle Huppert. V nasprotju z lansko prireditvijo, ki jo je zaznamovala stavka v Hollywoodu, se je letos znova po rdeči preprogi sprehodilo veliko zvezdnikov.

Med filmi v glavnem tekmovalnem programu je drugi del filma Joker: Folie a Deux v režiji Todda Phillipsa, v katerem poleg Joaquina Phoenixa, ki je za prvi film prejel oskarja za najboljšo glavno moško vlogo, igra Lady Gaga.

Angelina Jolie je v glavni vlogi zaigrala v drami Maria Pabla Larraina o operni pevki Marii Callas, v tekmovalnem programu pa je tudi film Queer italijanskega režiserja Luce Guadagnina z Danielom Craigom v glavni vlogi.

Nicole Kidman in Antonio Banderas sta zaigrala v erotični srhljivki Babygirl nizozemske režiserke Haline Reijn, Jude Law je zaigral v filmu The Order avstralskega režiserja Justina Kurzela, Adrien Brody in Joe Alwyn sta zaigrala v novi drami Bradyja Corbeta The Brutalist.

V tekmi za leve je z novim filmom z naslovom The Room Next Door tudi Pedro Almodovar. V filmu sta zaigrali Tilda Swinton in Julianne Moore. Film je na premierni projekciji prejel skoraj 20-minutne ovacije. S svojimi filmi se je sicer v glavnem tekmovalnem programu predstavila še vrsta drugih režiserjev, med njimi Gianni Amelio, Ludovic Boukherma in Zoran Boukherma.

Zlatega leva za življenjsko delo letos prejmeta avstralski režiser in scenarist Peter Weir ter ameriška igralka Sigourney Weaver.

Letošnja Mostra se je začela 28. avgusta s premiero nadaljevanja filma Beetlejuice režiserja Tima Burtona. Na festivalu je svetovno premiero doživelo tudi več drugih filmov.

V programu Dnevi avtorjev je bil premierno prikazan celovečerec Alfa nizozemskega scenarista in režiserja Jana-Willema van Ewijka, ki je nizozemsko-švicarsko-slovenska koprodukcija.

Joaquin Phoenix
Trendi V Benetkah tudi temačno nadaljevanje Jokerja in kar nekaj vojnih filmov
Lady Gaga
Trendi Lady Gaga osupnila v Benetkah, njen novi film precej manj #video
Daniel Craig
Trendi Daniel Craig presenetil z videzom: zdaj je dolgolasec #foto
Ines de Ramon, Brad Pitt
Trendi Brad Pitt v Benetke pripeljal svojo novo spremljevalko #foto