Sobota,
12. 10. 2013,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nacizem

Sobota, 12. 10. 2013, 9.32

8 let

V Argentini nočejo posmrtnih ostankov nacista Priebkeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Argentina je po smrti enega od zadnjih še živečih nacističnih zločincev, nekdanjega stotnika SS Ericha Priebkeja, sporočila, da ne bo sprejela njegovih posmrtnih ostankov.

"Zunanji minister Hector Tmerman je prepovedal sprejem kakršnekoli prošnje o vrnitvi posmrtnih ostankov nacističnega zločinca Ericha Priebkeja," je na Twitterju objavilo argentinsko zunanje ministrstvo.

Dosmrtno zaporno kazen prestajal v hišnem zaporu Priebke je umrl v petek v Rimu, star sto let. Leta 1998 je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi pokola v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov.

Zaradi visoke starosti je kazen prestajal v hišnem zaporu v svojem stanovanju v Rimu. Na koncu naj bi bil že skoraj povsem gluh in je izgubil spomin. Za nacistične zločine se Priebke nikoli ni pokesal in jih obžaloval, zaradi česar je postal nekakšna ikona med neonacisti.

Poveljeval enoti, ki je izvedla eksekucijo Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji po padcu fašističnega režima, ko so na Apeninski polotok vkorakali Nemci. 335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani. Priebke je poveljeval enoti, ki je izvedla eksekucijo, ukaz zanjo pa naj bi dal sam Adolf Hitler.

Pobegnil v Argentino Po vojni je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za neko ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri masakru v Italiji. Dejal je sicer, da je šlo za akcijo proti "teroristom". Argentina ga je leta 1995 izročila Italiji, kjer so mu sodili. Leta 1996 je bil najprej oproščen, nato pa ga je vojaško prizivno sodišče leta 1998 obsodilo na dosmrtno ječo. Njegov odvetnik je pozneje večkrat prosil za pomilostitev, a so bile te prošnje vedno zavrnjene.