Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
11.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Angela Merkel Ursula von der Leyen

Petek, 5. 7. 2013, 11.52

5 let, 2 meseca

Ursula von der Leyen nova Angela Merkel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ursula von der Leyen, nemška ministrica za delo, je vzhajajoča zvezda v evropskem političnem prostoru, mnogi pa jo vidijo tudi kot potencialno naslednico kanclerke Angele Merkel.

Mati sedmih otrok, vzornica vsem tistim ženskam, ki želijo svojo kariero uskladiti z družinskimi obveznostmi, in ženska, ki bi lahko nasledila kanclerko Angelo Merkel. To je Ursula von der Leyen.

Druga najvplivnejša ženska v Nemčiji V intervjuju za The Sunday Telegraph se je sicer zasmejala ob vprašanju, kakšne so njene voditeljske ambicije, vendar von der Leyenovo mnogi vidijo kot drugo najvplivnejšo žensko v Nemčiji, ki je močno povezana z volivci in med njimi priljubljena.

V veliko stvareh se von del Leyenova razlikuje od Merklove. Med drugim v politiko prinaša glamur in svoje ministrske obveznosti združuje s svojo veliko družino. Njenih sedem otrok je starih med 13 in 25 let, medtem ko Merklova, ki je bila poročena dvakrat, otrok nima.

Tudi zato je 54-letna ministrica za mnoge ženske vzornica. Starši v Nemčiji se namreč pogosto borijo s tem, da usklajujejo svoje delo z družinskimi obveznostmi, ministrici pa to odlično uspeva.

Potomka politične dinastije Von der Leyenova je sicer potomka politične dinastije. Njen oče Ernst Albrecht je bil predsednik vlade države Spodnja Saška, pozneje pa je bil v Bruslju evropski javni uslužbenec.

"Moj oče je vrnil tisti občutek, da je politika zabavna in da lahko kot politik veliko spremeniš," je dejala. "Bil je dober oče in dober vzornik. Ko pogledam nazaj, se zavem, da je imel veliko težav, vendar svojega dela nikoli ni nosil domov. Upam, da tudi moji otroci vidijo podobno pri meni," je še dodala.

Če se Merklova odloči zapustiti politiko, bi lahko zapolnila njene čevlje Na razlike med Merklovo in von der Leyenovo, ki sicer prihajata iz iste stranke, je opozorila tudi Gertrude Rantzen, predsednica upravnega odbora Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Medtem ko Merklova prihaja iz vzhodnega dela Nemčije, von der Leyenova prihaja iz zahodnega dela in za razliko od Merklove izhaja iz politične družine. "Rojena je bila s to idejo o politiki," je dejala pojasnila.

"Trenutno ni ravno verjetno, da bi lahko von der Leyenova postala naslednja Angela Merkel," je povedala Rantzenova, saj Merklova po njenem mnenju za zdaj še ne namerava odstopiti. Bi bila pa von der Leyenova vsekakor primerna za novo kanclerko in bi lahko zapolnila njene čevlje, če bi se Merklova odločila zapustiti politiko, je še prepričana.

Tudi sama opaža, da je ministrica za delo v Nemčiji zelo priljubljena predvsem pri mlajši generaciji. "Pri mladih družinah, ženskah z visoko izobrazbo. Bolj je predana temu delu volivcev," je povedala.

Von der Leyenova bi bila lahko po besedah Rantzenove tudi na katerem drugem položaju. Na primer predsednica države, vendar vseeno meni, da je bolj primerna za to "pravo politiko".

Ne spreglejte