Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2011,
6.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 10. 2011, 6.25

8 let

Umrl Steve Jobs

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 57. letu starosti je v sredo umrl ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs, ki se je vse od leta 2004 bojeval z rakom.

"Globoko smo užaloščeni, da moramo sporočiti tragično novico, da je danes umrl Steve Jobs," se je glasilo uradno Applovo sporočilo, ki je pretreslo svet. "Stevova odličnost, strast in energija so bili izvor neverjetnega števila inovacij, ki so izpopolnile in obogatile naša življenja. Svet je veliko boljši zaradi Stevovih inovacij. Njegova največja ljubezen sta bili njegova žena Laurene in družina, tako da so naše misli usmerjene k njim in k tistim, ki se jih je njegov dar dotaknil," so še zapisali v čustvenem sporočilu.

Od leta 2004 bolehal za rakom na trebušni slinavki Podjetje Apple ni nemudoma objavilo vzroka smrti, vendar pa se je Jobs leta 2004 bojeval z redko obliko raka na trebušni slinavki. Zdravljenje naj bi bilo sicer uspešno, vendar je znova zbolel in leta 2009 so mu presadili jetra. Takrat je nepričakovano vzel dopust, kar je storil tudi januarja letos. Avgusta je položaj glavnega izvršnega direktorja predal Timu Cooku.

Wozniak: Sem šokiran in vznemirjen Steve Jobs je svoje zasebno življenje skrival pred javnostjo, a vsem so znani njegovi poslovni začetki. Pri 21. letih je zapustil šolanje in kar v garaži svojih staršev soustanovil podjetje Apple Computer s prijateljem iz otroštva Stevom Wozniakom ; ta se je na njegovo smrt za ABC News že odzval: "Sem šokiran in vznemirjen." Do svojega 25. leta je bil že multimilijonar in kmalu se je pojavil na naslovnici revije Time magazine. Pri 30. se je poslovil od Appla in svojo pot nadaljeval v podjetju NeXT ter kupil podjetje Lucasfilm, ki je pozneje postal Pixar Animation Studios. Leta 1997 se je vrnil in ostal na čelu podjetja vse do avgusta letos, ko je odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja, vendar pa obdržal položaj predsednika podjetja.

Applov izumitelj iPhona, iPada, iPoda, iMaca in iTunesa Steve Jobs je prišel leta 2001 na dan z napravo iPod, ki omogoča hranjenje velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa je prišel na dan prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.

Ne spreglejte