Četrtek,
24. 10. 2024,
8.59

Osveženo pred

3 dni, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,64

Natisni članek

Natisni članek

Sirija napad Irak Turčija

Četrtek, 24. 10. 2024, 8.59

3 dni, 17 ur

Turška vojska ponoči napadla več kurdskih militantnih skupin v Iraku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,64

Turška vojska se je po četrtkovem napadu na sedež podjetja Turkish Aerospace Industries, v katerem je umrlo pet ljudi, ponoči odzvala z več zračnimi napadi na cilje kurdskih militantnih skupin v Iraku in Siriji. Turške oblasti so namreč napad označile za teroristični in odgovornost pripisale prepovedani Delavski stranki Kurdistana (PKK).

Turška vojska je ponoči izvedla več zračnih napadov na cilje v severni Siriji in severnem Iraku, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Uničenih je bilo 32 tarč, ki so pripadale teroristom," je sporočila turška vojska in dodala, da se operacije nadaljujejo.

22 ljudi je bilo ranjenih 

Turčija se je s tem odzvala na četrtkov napad v prostorih podjetja za proizvodnjo letalskih in vesoljskih tehnologij Turkish Aerospace Industries blizu Ankare, v katerem je bilo poleg petih smrtnih žrtev tudi 22 ranjenih, med njimi sedem pripadnikov specialne enote.

Turške oblasti so napad na obrambno podjetje v državni lasti označile za teroristično dejanje in odgovornost zanj pripisale Delavski stranki Kurdistana (PKK), katere delovanje je v Turčiji prepovedano. Nihče sicer še ni prevzel odgovornosti za napad.

Napadalcev še niso identificirali 

Notranji minister Ali Yerlikaya je dejal, da še niso identificirali napadalcev, ki sta se na sedež podjetja pripeljala s taksijem, kjer so ju po napadu ubili pripadniki turških varnostnih sil. Vendar pa je dodal, da je "glede na način izvedbe napada verjetno, da je šlo za dejanje PKK".

Njegovim domnevam je pritrdil tudi turški obrambni minister Yasar Güler, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Napad se je sicer zgodil v odločilnem trenutku za morebitno prihodnost PKK, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi več dogodkov v zadnjem času se je namreč zdelo, da se turška politična garnitura nagiba k pogajanjem, s katerimi naj bi razrešili desetletja trajajoč spor s kurdskimi militantnimi skupinami.

teroristični napad Turčija
Novice Teroristični napad pred vojaškim podjetjem v Turčiji: najmanj pet mrtvih, 22 je ranjenih #video