Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
22.22

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

sodišče Donald Trump

Četrtek, 3. 8. 2023, 22.22

8 mesecev, 4 tedne

Trump danes na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Donald Trump |  Donald Trump ostaja vodilni republikanski predsedniški kandidat in računa, da se bo z vrnitvijo v Belo hišo po volitvah prihodnje leto izognil kazenskim pregonom in zaporu. | Foto Reuters

Donald Trump ostaja vodilni republikanski predsedniški kandidat in računa, da se bo z vrnitvijo v Belo hišo po volitvah prihodnje leto izognil kazenskim pregonom in zaporu.

Foto: Reuters

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je danes prispel na zvezno sodišče v Washingtonu na zaslišanje v zvezi z obtožnico, ki ga bremeni poskusa sprevračanja izida predsedniških volitev leta 2020, poročajo ameriški mediji.

Obtožnica, ki jo je pripravil posebni tožilec Jack Smith, Trumpa v treh točkah bremeni zarote, v eni točki pa oviranja pravosodja. Trump pred vstopom v dvorano zveznega sodišča, kjer so na zaporne kazni obsodili največji del od doslej obtoženih napada na zvezni kongres 6. januarja 2021, ni dajal izjav.

Preden je odpotoval iz New Jerseyja, je na svojem družbenem mediju Truth Social objavil, da gre v Washington, kjer bo aretiran, ker je izzval skorumpirane, nameščene in ukradene volitve. "To mi je v veliko čast, ker bom aretiran zaradi vas," je podpornikom sporočil Trump.

Še prej pa je napadel "oborožitev pravosodnega ministrstva brez primere" in sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu očital, da ga skuša obtožiti izmišljenih zločinov. "Kmalu, leta 2024, bo prišel naš čas," je zagrozil in s tem namignil na predsedniške volitve prihodnje leto.

To je že tretja obtožnica, s katero se je Trump soočil letos, in prva zaradi dejavnosti v povezavi z volitvami leta 2020, ko ni hotel sprejeti poraza proti demokratu Bidnu in je volitve razglasil, da so polne prevar. Naslednja obtožnica v zvezi s tem ga v skladu s pričakovanji analitikov kmalu čaka na državni ravni v Georgii, kjer je državne uradnike prepričeval, naj mu najdejo manjkajoče glasove, ki jih je potreboval, da volilni poraz spremeni v zmago.

Trump je v Washington prispel prvič po januarju 2021, ko se je z odporom poslovil od oblasti in odpotoval proti Mar-a-Lagu na Floridi. Na zveznem sodišču te države ga je Smith že obtožil kaznivih dejanj v povezavi z zaupnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti.  Pred tem so ga v New Yorku obtožili kaznivih dejanj v povezavi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016.

V Washingtonu ob zaslišanju veljajo posebni varnostni ukrepi. Poslopje zveznega sodišča so različne policijske agencije zavarovale že dan prej, ko se je tam zbralo že več kot 100 novinarjev in radovednežev v upanju, da bodo lahko vstopili v dvorano.

Donald Trump
Novice Trump obtožen poskusa sprevračanja izida predsedniških volitev 2020
Donald Trump, Joe Biden
Novice Joe Biden in Donald Trump sta izenačena
Margo Martin
Novice Dvojnica Melanie Trump, ki buri duhove
Donald Trump
Novice Trumpu v primeru zaupnih dokumentov dopolnili obtožnico
Ne spreglejte