Sreda,
10. 7. 2024,
11.26

Osveženo pred

5 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,43

Natisni članek

Evropska komisija Evropski parlament Matjaž Nemec Ursula von der Leyen

Sreda, 10. 7. 2024, 11.26

5 dni, 22 ur

Težave za Ursulo von der Leyen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,43
Ursula von der Leyen | Ursula von der Leyen nabira glasove med evropskimi poslanci. Med tistimi, ki napovedujejo, da je ne bodo podprli, je tudi evropski poslanec Matjaž Nemec. | Foto Reuters

Ursula von der Leyen nabira glasove med evropskimi poslanci. Med tistimi, ki napovedujejo, da je ne bodo podprli, je tudi evropski poslanec Matjaž Nemec.

Foto: Reuters

Ursula von der Leyen je že dobila zadostno podporo voditeljev članic EU, a bo za še en mandat na čelu Evropske komisije morala dobiti tudi podporo poslancev Evropskega parlamenta. Pri tem pa verjetno ne bo šlo vse tako gladko.

Voditelji držav članic EU so konec preteklega meseca potrdili dogovor o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU. Nemka Ursula von der Leyen je tako dobila podporo za še en mandat na čelu Evropske komisije. Evropski svet bo po novem vodil nekdanji portugalski socialdemokratski premier Antonio Costa (S&D), za visoko predstavnico EU za zunanjo politiko pa so izbrali estonsko liberalno premierko Kajo Kallas.

Nemka se je že predstavila Evropski ljudski stranki, socialdemokratom in liberalcem

Von der Leynova skuša dobiti čim več podpore v političnih skupinah v Evropskem parlamentu. Včeraj se je sestala z evroposlanci S&D in člani svoje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), davi pa z liberalci (Renew). Danes popoldne ima na programu še srečanje z Zelenimi, navaja STA.

Kot je sporočil slovenski evroposlanec in član skupine Napredno zavezništvo socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) Matjaž Nemec, je skupina v torek opravila temeljito triurno zaslišanje von der Leynove.

Matjaž Nemec
Novice Matjaž Nemec ne bo podprl Ursule von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije

Na za javnost zaprtem srečanju je Nemec von der Leynovo pozval, naj se opredeli do nezakonitih nadzorov na schengenskih mejah in dvojnih meril EU do vojne v Gazi. Kot pravi Nemec, je nad njenim nastopom razočaran.

Tudi vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez je včeraj opozorila, da podpora skupine "ni bianco menica". Kot je zapisala na omrežju X, so njihove prioritete komisarski položaji za stanovanjsko politiko, za zeleni dogovor in socialno ekonomijo ter za delavske pravice in enakost spolov. Poleg tega nasprotujejo sodelovanju s skrajno desnico.

Nemec napoveduje, da von der Leynove ne bo podprl

Čeprav so v S&D napovedali, da bodo podprli dogovor o razdelitvi vodilnih položajev v EU, pa Nemec von der Leynove ne bo podprl. 

"Čas za všečne zaveze in obljube je mimo. Dejstva petletnega mandata govorijo sama zase. Njena ignoranca in sprenevedanje do strahovitega dogajanja nad palestinskim narodom je tudi včeraj zbodla v oči. Moja odločitev tako ostaja nespremenjena – aktualne predsednice prihodnji teden v Strasbourgu ne bom podprl," je Nemec sporočil javnosti.

Nemca pri politiki von der Leynove motijo različne stvari: od njenega odnosa do Izraela in vojne v Gazi do neukrepanja Evropske komisije glede nezakonitega nadzora Avstrije na meji s Slovenijo. | Foto: STA Nemca pri politiki von der Leynove motijo različne stvari: od njenega odnosa do Izraela in vojne v Gazi do neukrepanja Evropske komisije glede nezakonitega nadzora Avstrije na meji s Slovenijo. Foto: STA

Nemec pravi, da težko prezre tudi nekatere druge spodletele politične poteze predsednice. Med te uvršča podpisovanje škodljivih memorandumov med EU in avtokratsko vodenimi državami, kot je denimo, Tunizija in odkrito spogledovanje s skrajno desnico.

Vprašanje o nezakonitem nadzoru na avstrijsko-slovenski meji

Slovenski evroposlanec tudi pravi, da je v torek v pogovoru s von der Leynovo opozoril na nezakonit nadzor, ki ga izvaja Avstrija na meji s Slovenijo že od leta 2015. Nemec je predsednico pozval k zaščiti pravnega reda EU in temeljnih pogodb.

"Poleg tega sem von der Leynovo postavil pred dejstvo o njeni dvojni drži do genocida v Gazi. Pravica Izraela, da se brani, mu ne daje pravice, da Gazo in njene prebivalce izbriše z zemljevida. V Gazi se še naprej dogajajo vojni zločini, nasilje pa se stopnjuje tudi na Zahodnem bregu, še več, prejšnji teden je izraelska vlada odobrila tudi največji zaseg okupiranega ozemlja."

Nemec zato od vodstva Evropske komisije pričakuje, da se odločno postavi na stran mednarodnega prava ter uvede politične in gospodarske sankcije proti Izraelu, ne pa da se spreneveda ob moriji palestinskega naroda.

Skeptični tudi v Renew

Podobno kot v S&D so tudi v Renew ob začetku današnjega srečanja s kandidatko za predsednico prihodnje komisije kot enega od pogojev za podporo izpostavili, da se mora odpovedati dogovorom s skrajno desnico. To vključuje tudi sodelovanje s politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov italijanske premierke Giorgie Meloni, so navedli na omrežju X.

Med svojimi prioritetami pa so izpostavili varnost in obrambo, gospodarsko konkurenčnost, vladavino prava in spoštovanje zelenega dogovora.

Evropski parlament bo glasoval prihodnji četrtek

Von der Leynova ima za iskanje zadostne podpore med evropskimi poslanci še dober teden dni časa. Glasovanje o njenem vnovičnem imenovanju je namreč predvideno za prihodnji četrtek na ustanovnem plenarnem zasedanju novega Evropskega parlamenta v Strasbourgu, navaja STA.

Za imenovanje potrebuje podporo 361 od 720 poslancev, pri čemer še ni povsem jasno, ali ji bo to uspelo. Skupine EPP, S&D in Renew, ki že zdaj sestavljajo neformalno koalicijo na ravni EU, bodo glede na zadnje podatke parlamenta imele 400 evroposlancev, pri čemer pa je težko pričakovati, da bi jo podprli popolnoma vsi člani teh treh skupin. Tako bo morala von der Leynova najverjetneje pridobiti še podporo članov drugih skupin.

Da von der Leynove ne bodo podprli, so napovedovali tudi v stranki SDS, ki je bila zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji s štirimi osvojenimi poslanskimi mandati. Kot je konec junija na vrhu EPP v Bruslju povedal predsednik SDS Janez Janša, imajo težave ob podpori von der Leynovi, predvsem pa Portugalcu Antoniu Costi iz vrst socialistov, ki naj bi postal predsednik Evropskega sveta.
Ursula von der Leyen in Giorgia Meloni
Novice Von der Leynova naj bi skušala odložiti poročilo Evropske unije in pridobiti podporo Melonijeve
Estonska premierka Kaja Kallas
Novice Kajo Kallas bo na čelu estonske vlade nasledil okoljski minister
Ursula von der Leyen
Novice Vrh EU Ursulo von der Leyen predlaga za nov mandat na čelu Evropske komisije