SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet obsoja napad na Norveško

4

termometer

Eksplozija in streljanje na Norveškem sta že sprožili odzive po svetu. Napad so obsodili v ZDA, zvezi Nato in Evropski uniji.

Globoko pretresenost zaradi eksplozije je izrazil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Kot je dejal, najstrožje obsoja ta "strahopetna dejanja, za katera ni opravičil". "Nato ostaja trdno solidaren z Norveško" "Ostudno" dejanja nasilja je obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Ob tem je poudaril, da Nato ostaja trdno solidaren z Norveško, države Nata pa so enotne v boju proti tovrstnim dejanjem nasilja. Obama za poglobitev protiterorističnega sodelovanja Ameriški predsednik Barack Obama je v prvem odzivu države sveta pozval k še večjemu sodelovanju v boju proti terorizmu. Obama je med srečanjem z novozelandskim premierom Johnom Keyem še dejal, da so dogodki na Norveškem "opozorilo, da mora vsa mednarodna skupnost poskušati preprečiti tovrstno nasilje".

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heide Bronke Fulton, pa je dejala, da ZDA obsojajo "ta odvratna dejanja nasilja" in izrazila sožalje Norveški ter družinam žrtev.

V Berlinu pa so se na dogodke na Norveškem odzvali z "zgroženostjo in pretresenostjo", hkrati pa izrazili solidarnost z norveškim narodom.

Türk izrekel sožalje norveškemu kralju Haraldu V. Slovenski predsednik Danilo Türk je norveškemu kralju Haraldu V. v imenu vseh Slovencev izrazil iskreno sožalje ob tragičnih dogodkih, ki so se zgodili na Norveškem. V sožalnem pismu je predsednik izrazil globoko pretresenost in žalost ob prejetju novice o tragičnih dogodkih, "ki so terjali dragocena življenja in povzročili resno škodo".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin