Sreda,
26. 6. 2013,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Svet Evrope Rusija

Sreda, 26. 6. 2013, 14.57

8 let

Svet Evrope: Rusija morilcev Magnitskega ni kaznovala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Primer ruskega žvižgača Sergeja Magnitskega, ki je povzročil številna nestrinjanja med ZDA in Rusijo, se je znašel pred preiskovalci Sveta Evrope.

V poročilu o preiskavi smrti ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega je Svet Evrope predstavil popolnoma drugačna dejstva, kot jih je predstavila ruska vlada. Svet Evrope je namreč sklenil, da so ruske oblasti domnevne morilce izpustile brez sojenja za njihove zločine, hkrati pa zadevo pospravile pod preprogo korupcije, čemur mora mednarodna skupnost nameniti pozornost, piše v poročilu Sveta Evrope, ki ga povzema Independent.

Po šestih mesecih preiskave Svet Evrope obsodil ruske oblasti Preiskava smrti Magnitskega, ta je odkril 230 milijonov dolarjev vredno goljufijo, je trajala šest mesecev, Svet Evrope pa je ugotovil, da je Rusija izvršila kopico površnih in nasprotujočih si preiskav o smrti Magnitskega. Odvetnik je sicer pred smrtjo delal za britansko podjetje Hermitage Capital Managment, ko je odkril goljufijo ruskih oblasti, te so ga zaradi tega aretirale in ga eno leto zadrževale v ruskih zaporih, tam je zaradi zdravstvenih razlogov umrl.

Poročilo sicer ne navaja imen domnevnih morilcev Magnitskega, saj bi s tem povzročili ohladitev odnosov z Rusijo, vendar pa poziva mednarodno skupnost k ukrepanju glede korupcije in zlorabe človekovih pravic v Rusiji. ZDA so že uvedle omejitve vizumov za ruske uradnike, ki živijo in delajo v ZDA ter naj bi bili povezani s smrtjo Magnitskega, s tem pa so izzvali prepoved posvojitev ruskih otrok za ameriške državljane.

Magnitski zbolel, vendar ni prejel ustrezne zdravstvene oskrbe Avtor poročila Andreas Gross je po poročanju Independenta dejal: "V interesu ruskih državljanov in njihove države je, da podkupljivi uradniki ne bi smeli teptati državne lastnine, medtem pa brez posledic brutalno utišati tistih, ki jim stojijo na poti." Poročilo navaja, da so ruske oblasti Magnitskega premeščale iz enega zapora v drugega, potem ko so ga novembra 2008 aretirali. Nato je zbolel zaradi težav s trebušno slinavko in ni prejel ustrezne zdravstvene oskrbe. Umrl je kmalu po tem, ko so ga premestili v moskovski zapor Matroskaja Tišina. Tam naj bi ga pretepali z gumijevkami in mu niso zagotovili ustrezne zdravstvene oskrbe.

"Brez dvoma so bili nekateri vzroki za smrt povzročeni namerno, povzročile so jih osebe, ki so identificirane, za druge vzroke je kriva malomarnost," Grossove besede povzema Independent. "Sergej Magnitski je razkril velikanski rop, katerega žrtev je bila Rusija. Umrl je zato, ker ni popustil pritisku, ki so ga nad njim vršili ruski uradniki, ki so želeli ubežati kazni. Zakaj želi potem ruska država na tako visoki ravni zakriti zločin?" je še dodal Gross in se vprašal, zakaj sposoben politični vrh ne razišče in razkrije kriminalne zaroto in zakaj tisti, ki so odgovorni za smrt Magnitskega, niso za zapahi.

O zadevi bo Svet Evrope odločal septembra Svet Evrope, ki nadzira delovanje Evropskega sodišča za človekove pravice, bo septembra glasoval o sprejetju poročila in o tem, ali bodo tudi uradno obsodil neuspeh ruskih oblasti, da bi sodili odgovornim za smrt Magnitskega.