Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
11.12

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

ratificiranje Švedska Nato

Četrtek, 7. 3. 2024, 11.12

1 mesec, 2 tedna

Švedska postala 32. članica zveze Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Zveza Nato | Kot zadnji je švedsko prošnjo konec februarja ratificiral madžarski parlament. | Foto STA

Kot zadnji je švedsko prošnjo konec februarja ratificiral madžarski parlament.

Foto: STA

Švedski premier Ulf Kristersson in zunanji minister Tobias Billstrom sta danes na ameriškem zunanjem ministrstvu v Washingtonu deponirala dokumente o pristopu njune države v zvezo Nato, s čimer je Švedska uradno postala 32. članica največjega vojaškega zavezništva na svetu. Tudi Slovenija je pozdravila vstop Švedske v zvezo Nato.

Na sedežu Nata v Bruslju bo v ponedeljek potekala slovesnost, v okviru katere se bo Švedska s simboličnim dvigom zastave kot 32. članica pridružila obrambni zvezi.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, kmalu po ruski invaziji na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, danes pa je po dolgotrajnem procesu članica postala tudi Švedska.

Za sprejem v Nato se je po 200 letih odpovedala svoji nevtralnosti

Za sprejem v Nato se je Švedska po 200 letih odpovedala svoji nevtralnosti, njen proces pa so še posebej zaznamovala pogajanja s Turčijo, ki je od Švedske zahtevala ukrepe proti članom Kurdske delavske stranke, ki jih ima za teroriste. Da bi ji ugodil, je Stockholm dopolnil ustavo in sprejel novo protiteroristično zakonodajo. Odpravil je tudi omejitve glede izvoza orožja v Turčijo.

Proces je oteževalo tudi zavlačevanje madžarskega premierja Viktorja Orbana. Madžarska, ki po ruski invaziji na Ukrajino ohranja tesne vezi s Kremljem, je z ratifikacijo med drugim odlašala zaradi švedskih kritik stanja vladavine prava in svobode medijev na Madžarskem. Prav tako je Budimpešta večkrat obsodila "odkrito sovražni odnos" Švedske.

Kot zadnji je švedsko prošnjo konec februarja ratificiral madžarski parlament, nakar je novi predsednik Madžarske Tamas Sulyok v torek podpisal sklep o ratifikaciji. S tem je odpravil še zadnjo oviro za najnovejšo širitev obrambnega zavezništva.

Švedska Blinknu predala dokumente

Švedski premier Kristersson in zunanji minister Billstrom sta se danes mudila v Washingtonu, kjer sta ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu slovesno predala ratifikacijske dokumente. Te so deponirali v arhivu zunanjega ministrstva ZDA.

Kristersson se bo v ameriškem kongresu zvečer verjetno udeležil tudi govora predsednika ZDA Joeja Bidna o stanju v državi.

Slovenija pozdravila vstop Švedske v zvezo Nato

Slovenija je danes pozdravila vstop Švedske v zvezo Nato. Veselimo se skupnega dela za kolektivno varnost, ki bo temeljil na naših skupnih vrednotah, kot so svoboda, demokracija in vladavina prava, je na omrežju X zapisalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Nemčija, nemška vojska
Novice Ali nemška vojska igra zelo nevarno igro?
Mark Rutte
Novice Madžarska ne bo podprla Rutteja za novega šefa Nata
Ne spreglejte