Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 2. 2015,
14.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tony Blair Srbija

Četrtek, 19. 2. 2015, 14.08

7 let, 12 mesecev

Srbskemu predsedniku svetuje nekdanji sovražnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tony Blair je na seznam vlad, ki jim svetuje, dodal tudi srbsko, projekt pa naj bi financirali Združeni arabski emirati.

Čeprav so v srbski vladi sprva novico zanikali, se je po poročanju časopisa Danas kljub vsemu izkazalo, da obisk Tonyja Blaira v Beogradu pretekli mesec ni bil protokolarni. Nekdanji britanski premier je postal svetovalec srbskega premierja Aleksandra Vučića.

Navezava je precej nenavadna, saj je bil prav Tony Blair leta 1999 eden najostrejših zagovornikov bombardiranja Beograda. Aleksandar Vučić pa je bil tedaj minister za informiranje in eden najostrejših kritikov britanskega premierja. Vučić je celo naveden kot urednik knjige Angleški pederski prdec Tony Blair, ki jo je tedaj napisal Vojislav Šešelj.

Projekt naj bi financirali Emirati A zdaj so se v njun posel vmešali Združeni arabski emirati in kjer je v igri denar, se vsa nasprotja hitro pozabijo. Po poročanju britanskega Guardiana naj bi Blairovo svetovanje Srbom plačali investitorji iz Abu Dabija. Blair ima z Združenimi arabskimi emirati mnogo poslovnih povezav. Blair in njegovi sodelavci so v zadnjih mesecih redno obiskovali Beograd. Med njimi je bil tudi nekdanji vodja tiskovnega urada Downing Streeta Alastair Campbell, ki je imel v Beogradu predavanje konec januarja.

Toda mnogi se sprašujejo, kako je mogoče, da za svojega svetovalca najamete nekoga, ki je bil nekoč vaš najhujši nasprotnik. "Kako je mogoče, da nekoč osebo skoraj opsujete, nato pa jo predstavite kot ključnega človeka, ki bo tvojo vlado naredil bolj učinkovito?" je sprašuje opozicijski predstavnik Borko Stefanović.

Res je sicer, da se je Vučić skušal odmakniti od svoje preteklosti in radikalcev in se opredelil za proevropskega politika. Tako bi bilo mogoče, da z Blairom na krovu računa na večje simpatije Bruslja. Blairovi sodelavci naj bi srbski vladi svetovali na področju infrastrukture, privatizacije, tujih investicij, javne uprave in kmetijstva.

Posrednik izgnani palestinski politik Toda v ozadju je verjetno posel in to povezan s palestinskim politikov v izgnanstvu Mohamedom Dahlanom. Ta je do pred kratkim živel v Abu Dabiju in bil varnostni svetovalec kronskega princa Mohameda bin Zajed Al Nahjana. A Dahlan želi postati prihodnji voditelj Palestincev, pri čemer naj bi ga podpirali Emirati, Palestinci pa so nad idejo ogorčeni.

Po poročanju Balkan Investigative Reporting Networka je ravno z njim povezana naveza med Abu Dabijem, Blairom in Srbi. Dahlan je namreč posrednik pri pogajanjih o milijardnih poslih, ki naj bi jih v Srbiji izpeljali poslovneži iz Združenih arabskih emiratov. Zato so tako on kot šest članov njegove družine lani prejeli srbske potne liste. Dahlan živi v luksuzni vili v Beogradu, kjer je prej živel nekdanji srbski predsednik Boris Tadić.

Do zdaj je bil od vseh obljubljenih poslov izveden le odkup podjetja Jat s strani podjetja Etihad Airways. Emirati naj bi tudi s 150 milijoni evrov financirali srbske državne farme, a ko je to v javnosti povzročilo ogorčenje, so denar raje investirali v podjetja tajkuna Vojina Lazarevića.

Konec lanskega leta pa so objavili načrte za megalomanski, skoraj tri milijarde evrov vreden projekt gradnje hotelsko-stanovanjskega kompleksa nedaleč od Beograda, a se do zdaj v zvezi s tem še ni zgodilo prav nič.

Britanci zanikajo plačilo Emiratov Svetovalec v Abu Dabiju pa je tudi Tony Blair, ki na leto za svetovanje tam zasluži milijon funtov. Dahlan in Blair se sicer poznata še iz časov, ko je bil britanski premier, Dahlan pa še predstavnik Fataha.

Tiskovni predstavniki Tony Blair Associates niso želeli potrditi, da Združeni arabskih emirati financirajo Blairovo svetovanje srbski vladi. Prav tako naj dogovor ne bi imel nobene zveze z Mohamedom Dahlanom. Srbski viri pa so Guardianu potrdili, da vse Blairovo delovanje v Srbiji sponzorirajo Emirati.

"Nemogoče je razločiti med Blairovim diplomatskim delovanjem in njegovimi poslovnimi interesi," je dejal Chris Doyle, vodja Združenja arabsko-britanskega sodelovanja.

Tony Blair sicer s svetovanjem na leto zasluži okoli 20 milijonov funtov. Na seznamu držav, ki jim svetuje, so Ruanda, Albanija, Mongolija, pa tudi avtokratom v Kazahstanu in Azerbajdžanu.

Ne spreglejte