Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2019,
13.35

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

volitve Španija

Torek, 3. 12. 2019, 13.35

4 leta, 4 mesece

Španski parlament prvič v novi sestavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Pedro Sanchez | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski parlament se je danes sestal na ustanovnem zasedanju po predčasnih parlamentarnih volitvah 10. novembra, na katerih so znova zmagali socialisti. Za predsednico spodnjega doma parlamenta je bila znova izvoljena poslanka socialistov iz Katalonije Meritxell Batet, za predsednico zgornjega doma pa socialistka Pilar Llop.

Batetova je v 350-članskem spodnjem domu oziroma kongresu prejela 166 glasov. Premagala je kandidatko konservativne Ljudske stranke Ano Pastor, ki jo je podprlo 140 poslancev, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News. Socialistka iz Katalonije je predsednica spodnjega doma postala že po aprilskih volitvah.

Na položaju predsednika zgornjega doma oziroma senata je Llopova nasledila katalonskega socialista Manuela Cruza.

Druge volitve v pol leta

Barcelona Katalonija Španija Protest | Foto: Reuters Foto: Reuters Na že drugih volitvah v zadnjega pol leta so 10. novembra slavili socialisti dozdajšnjega premierja Pedra Sancheza, ki poskušajo zdaj oblikovati vlado s skrajno levo stranko Unidas Podemos. A skupaj imata stranki v kongresu le 155 sedežev, za absolutno večino pa je potrebnih 176 poslanskih glasov. Absolutna večina je potrebna zgolj v prvem krogu glasovanja, v drugem pa mandatar potrebuje navadno večino. To pomeni, da je dovolj, da se druge stranke vzdržijo glasovanja.

Na čelu vlade bi se Sanchez lahko obdržal, če mu uspe pridobiti podporo 13 poslancev katalonske stranke ERC, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, in še nekaj preostalih levih ali baskovskih strank. V drugem krogu glasovanja bi bilo dovolj, če bi se vzdržale.

Vodja ERC obsojen zaradi katalonskega referenduma

Socialisti se zdaj o podpori pogovarjajo z ERC, ki v zameno zahteva pogovore med Madridom in Barcelono o katalonski krizi. ERC trenutno napoveduje, da bo nasprotovala imenovanju Sancheza za premierja. Stranki naj bi se sicer znova sestali danes.

ERC vodi Oriol Junqueras, ki je bil sredi oktobra s še osmimi drugimi nekdanjimi katalonskimi voditelji obsojen na zaporno kazen zaradi vloge pri izvedbi referenduma o neodvisnosti leta 2017. Junquerasa so obsodili na 13 let zapora.

Ne spreglejte