Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2008,
9.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 9.15

8 let, 3 mesece

Smrt ilegalnih priseljencev iz severne Afrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V čolnu z nezakonitimi priseljenci, ki je iz severne Afrike priplul na jug Španije, je umrlo 14 ljudi, med njimi devet majhnih otrok.

Policija je čoln ponoči prestregla ob obali v pokrajini Almeria, na krovu pa je bilo še 35 preživelih, med njimi nosečnica. Trupla odvrgli v morje Preživeli na čolnu so povedali, da so pokojni umrli med plovbo, policija pa domneva, da so trupla odvrgli v morje. Preživeli v čolnu, med njimi je bil tudi dojenček, so bili v zelo slabem zdravstvenem stanju. Ena od žensk je umrla potem, ko jih je policija našla in napotila v bolnišnico.

V želji doseči Španijo je na morju lani umrlo najmanj 921 Afričanov V želji doseči obalo Španije je po poročanju AFP, ki se sklicuje na borce za človekove pravice iz Andaluzije, v letu 2007 na morju umrlo 921 Afričanov. Od teh jih je 732 umrlo takoj po začetku potovanja, ob severozahodnih afriških obalah, medtem ko jih je 189 umrlo v bližini španske obale. Umrli so se na pot večinoma podali iz podsaharske Afrike, to je 632, medtem ko jih je bilo iz severa Afrike 287, poleg njih pa še pet Azijcev.

Španija je v zadnjih letih najpogostejši cilj nezakonitih priseljencev, ki se na plovbo iz severozahoda Afrike največkrat podajo proti Kanarskim otokom. Sicer pa so povečan zračni in morski nadzor s strani Španije, poleg tega pa tudi številni podpisani sporazumi z afriškimi državami, omogočili lažje vračanje ilegalnih priseljencev v njihove domovine. Prav zaradi tega je njihovo število v letu 2007 drastično upadlo.

Ne spreglejte