Ponedeljek,
2. 9. 2024,
9.08

Osveženo pred

26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,00
skrajna desnica volitve Saška Turingija Nemčija AfD

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 9.08

26 minut

Skrajno desna AfD dosegla zgodovinski uspeh na volitvah v Turingiji in na Saškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,00
Bjoern Hoecke | Bjoern Hoecke, ki vodi stranko AfD v Turingiji, ima veliko razlogov za veselje. | Foto Guliverimage

Bjoern Hoecke, ki vodi stranko AfD v Turingiji, ima veliko razlogov za veselje.

Foto: Guliverimage

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je na nedeljskih deželnih volitvah v Turingiji zbrala skoraj tretjino glasov, kar je prva zmaga skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni, kažejo izidi po preštetju vseh glasovnic. Na Saškem so zmagali krščanski demokrati (CDU) s tesno prednostjo pred AfD.

Na volitvah v Turingiji je glede na izide po preštetju vseh glasovnic zmagala AfD z 32,8 odstotka glasov, CDU je s 23,6 odstotka glasov zasedla drugo mesto. Levo populistično Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) je tretje s 15,8 odstotka glasov, poroča nemški Deutsche Welle.

Stranke nemške vladajoče koalicije - socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza, Zeleni in liberalci (FDP) -, so utrpeli hud poraz. SPD se je uspelo prebiti v deželni parlament z le 6,1 odstotka glasov, Zeleni in FDP pa niso dosegli petodstotnega praga.

Volilni izid je na omrežju X komentiral politik in obramboslovec Klemen Grošelj. "To je zelo slabo," je komentiral zmago skrajne desnice. 

Na Saškem AfD za las ob zmago

Na Saškem je zmagala CDU z 31,9 odstotka glasov, medtem ko je AfD s 30,6 odstotka glasov na drugem mestu, na tretjem pa BSW z 11,8 odstotka glasov. Tudi v tej zvezni deželi so SPD in Zeleni utrpeli poraz - prvi so glede na začasne izide po preštetju vseh glasovnic dobili 7,3 odstotka, drugi pa 5,1 odstotka glasov.

Izidi po poročanju Deutsche Welle pomenijo, da bodo pogovori o oblikovanju vlade v obeh deželah težki in dolgotrajni.

Tino Chrupalla | Foto: Reuters Tino Chrupalla Foto: Reuters Sopredsedujoči AfD Tino Chrupalla je po objavi izidov dejal, da je volja volivcev pokazala, da je treba spremeniti politiko. "Imamo jasen mandat za vladanje v Turingiji," je povedal za javno radiotelevizijo ZDF.

"V Turingiji smo stranka številka ena," pa je za javno radiotelevizijo ARD povedal vodja AfD v tej zvezni deželi Björn Höcke. Dejal je, da bo njegova stranka analizirala rezultate in se nato obrnila na morebitne koalicijske partnerje.

Ostale stranke sicer izključujejo možnost sodelovanja z AfD v vladajoči koaliciji.

Kancler Scholz je v prvem odzivu dejal, da je njegova koalicija doživela grenak poraz ter ostale stranke pozval, naj oblikujejo deželni vladi brez desnih skrajnežev.

"Rezultati AfD na Saškem in v Turingiji so zaskrbljujoči," je dejal Scholz za tiskovno agencijo Reuters. Pojasnil je, da govori v imenu svoje stranke. "Naša država se na to ne more in ne sme navaditi. AfD škoduje Nemčiji. Slabi gospodarstvo, deli družbo in uničuje ugled naše države," je še poudaril.

Sahra Wagenknecht, levo.  | Foto: Reuters Sahra Wagenknecht, levo. Foto: Reuters

Vodja letos ustanovljene BSW Sahra Wagenknecht je že izključila možnost koalicije z AfD in dejala, da njena stranka "ne more sodelovati" s Höckejem. Stranka BSW po poročanju nemške tiskovne agencije dpa velja za eno ključnih partneric morebitnih koalicij v obeh deželah.

Da bi CDU z BSW na Saškem lahko našla skupen jezik in sklenila zavezništvo, je danes potrdil premier Saške iz vrsti CDU Michael Kretschmer. "Ne bo lahko, potreben bo čas, vendar je to mogoče," je dejal za radi Deutschlandfunk.

Po njegovih besedah se bo CDU v pogajanjih osredotočila na vsebino morebitnega dogovora, strankarske ideologije pa bo pustila ob strani. "Koalicije ne oblikujemo z gospo Wagenknecht, ampak z ljudmi, ki so bili izvoljeni v saški deželni parlament," je izpostavil.

V obeh deželah na vzhodu Nemčije je bila volilna udeležba v nedeljo visoka. V Turingiji se je volitev udeležilo 73,6 odstotka, na Saškem pa 74,4 odstotka volilnih upravičencev, kar je bistveno več kot na deželnih volitvah leta 2019, navaja dpa.

Na volišča bodo 22. septembra šli še v eni deželi na vzhodu Nemčije, v Brandenburgu, kjer se glede na javnomnenjske raziskave prav tako obeta zmaga AfD.