Sreda,
3. 10. 2018,
6.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

Katoliška cerkev Vatikan papež Frančišek Alojzij Cvikl

Sreda, 3. 10. 2018, 6.29

5 let, 6 mesecev

Nadškof Cvikl: Mladim moramo prisluhniti in se posloviti od tipske miselnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Alojzij Cvikl | Foto STA

Foto: STA

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki se udeležuje škofovske sinode o mladih v Vatikanu, je danes ob začetku srečanja ocenil, da mora Cerkev mladim prisluhniti in se posloviti od tipske miselnosti. Kot je še dejal za STA, je sinoda svet v malem, ki razmišlja o skupnem problemu, tokratna pa po njegovem ni le o mladih ampak tudi z mladimi.

Za mlade je po besedah nadškofa značilna indiferentnost, "da niso nikjer". A ko so mladi spomladi v pripravah na sinodo v Rimu povedali, kaj želijo in pričakujejo od Cerkve, so dejali, da bi radi odprto, dialoško, iskreno Cerkev, ki bi jim prišla naproti, je še dejal.

V odgovoru na vprašanje, kako bi se Cerkev približala mladim, je Cvikl na prvo mesto postavil poslušanje. Ponovil je tudi misel papeža Frančiška pri današnji maši ob začetku štiritedenske sinode, da se mora Cerkev posloviti od logike "vedno smo delali tako". "Posloviti se moramo od tipske miselnosti in se približati mladim, ki niso nikjer ujeti, so nenehno v gibanju," je poudaril nadškof.

Papež Frančišek Mjanmar
Novice Papež vernike pozval k molitvi za Cerkev zaradi spolnih zlorab

Škandali s spolnimi zlorabami, ki v zadnjem času pretresajo katoliško Cerkev, po mnenju nadškofa Cvikla po eni strani odvračajo mlade, po drugi strani pa priznavajo, da se s temi problemi ne sooča le Cerkev, ampak tudi širša družba.

"Cerkev se ima vsaj pogum soočiti s tem," je poudaril Cvikl. Dodal je, da je v Nemčiji Cerkev sama sprožila preiskavo spolnih zlorab v svojih vrstah, ker se hoče prečistiti, se osvoboditi bremena, če hoče biti verodostojna in se predstavljati kot vredna zaupanja, čeprav je boleče. "Ampak samo to je pot v jutri."

Po besedah nadškofa tokratna sinoda ni le o mladih, ampak tudi z mladimi, saj bo na srečanjih v okviru sinode med več kot 400 udeleženci poleg skoraj 200 škofov, 50 kardinalov, šestih patriarhov, strokovnjakov in predstavnikov drugih ver sodelovalo tudi več kot 30 mladih z vsega sveta. Ti bodo poslušali in tudi podali svoje predloge. Med mladimi sicer ni nikogar iz Slovenije.

Vatikan | Foto: STA , Foto: STA , "Sinoda je svet v malem, ki razmišlja o skupnem problemu," je poudaril Cvikl. Kot je dejal, je tokratno sinodo papež danes primerjal z drugim vatikanskim koncilom, katerega naloga je bila prenova Cerkve, da bi lažje odgovorila na takratne potrebe. "Tako tudi danes, ko so se zadeve spremenile, Cerkev išče mlad obraz, da bi odgovorila na potrebe in želje mladih ter naredila korak proti njim," je pojasnil nadškof.

papež Frančišek
Novice Papež odstavil čilskega duhovnika iz afere spolnih zlorab

Cvikl pričakuje, da bo sinoda težka, saj so razmere v cerkvah zelo različne. Nova dimenzija sta po njegovem škofa iz Kitajske, ki ju bo, kot je dejal, zanimivo slišati.

Srečanje, ki se bo zaključilo 28. oktobra, bo po besedah nadškofa obsegalo tri korake. Prvi bo spoznavanje, v drugi fazi se bodo posvetili vprašanju, kaj mladim pomenijo Cerkev, vera in poklicanost, tretji korak pa bo oblikovanje smernic za prihodnost.

Na podlagi zaključkov sinode bo papež pripravil posinodalno spodbudo mladim, ki bo predvidoma objavljena marca ali aprila prihodnje leto. "Upam, da bomo prihodnje leto, ko bo leto mladih, že imeli smernice, da bi v Sloveniji lahko pripravili slovensko sinodo, na kateri bomo videli, katere smernice lahko prenesemo k nam, katere moramo oblikovati sami," je še dejal mariborski nadškof.