Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 12. 2012,
13.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja raketa

Nedelja, 9. 12. 2012, 13.04

7 let, 12 mesecev

Severna Koreja ne bo izstrelila rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Severna Koreja je ustavila vse priprave na izstrelitev rakete, ki je bila napovedovana med 10. in 22. decembrom, so sporočile južnokorejske oblasti.

Po mnenju analitikov so najverjetnejši razlog za morebitno preložitev izstrelitve rakete tehnične težave in obilne snežne padavine. Dopuščajo pa tudi možnost, da Severna Koreja klone pod mednarodnim pritiskom.

Severnokorejski odbor za vesoljsko tehnologijo je sicer danes sporočil, da so priprave sicer že pri koncu, vendar bodo tehniki iz "določenih razlogov resno preučili možnost, da se čas izstrelitve prestavi". Drugih podrobnosti pa iz odbora niso sporočili.

Ugibanja, ali je Severna Koreja klonila mednarodnim pritiskom Odločitev Severne Koreje je sprožila špekulacije, da želi Pjongjang z izstrelitvijo počakati zaradi mednarodnega pritiska. Visoki južnokorejski vladni predstavnik pa je dejal, da ima Severna Koreja očitno tehnične težave pri pripravah in da so se že v soboto "pojavili nenavadni znaki". Po navedbah iz poročila korejsko-ameriškega inštituta ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa pa bi lahko priprave otežile obilne snežne padavine.

Kljub preložitvi pa so sosednje države v pripravljenosti. Za Japonsko še ni razloga za konec alarma. "Vlada za zdaj še ni potrdila preložitev izstrelitve," je danes dejal japonski premier Jošihiko Noda. Japonska pa bo sicer proti načrtovani izstrelitvi uporabila vsa razpoložljiva sredstva. V primeru, da bo raketa kršila japonski zračni prostor, jo bo Japonska sestrelila. V pripravljenosti so tako rakete zračne obrambe na kopnem kot tudi v mornarici.

Raketa naj bi v vesolje ponesla satelit V Pjongjangu sicer zatrjujejo, da naj bi raketa s seboj v vesolje ponesla satelit, vendar pa mednarodna skupnost načrtovano izstrelitev vidi predvsem kot preizkus tehnologije balističnih raket, ki bi lahko ponesle tudi jedrsko konico. Tovrstne preizkuse je prepovedal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Ne spreglejte