Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
8.21

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

balistična raketa Severna Koreja

Četrtek, 30. 5. 2024, 8.21

3 tedne, 1 dan

Severna Koreja izstrelila več balističnih raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Balistična raketa | Izstrelitev tolikšnega števila raket je višji analitik na Korejskem inštitutu za nacionalno združitev v Seulu Hong Min označil za dejanje brez primere. | Foto Reuters

Izstrelitev tolikšnega števila raket je višji analitik na Korejskem inštitutu za nacionalno združitev v Seulu Hong Min označil za dejanje brez primere.

Foto: Reuters

Severna Koreja je zgodaj davi po krajevnem času izstrelila okoli deset balističnih raket kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. Rakete so po okoli 350 kilometrih padle v Japonsko morje. Seul je izstrelitev označil za provokacijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izstrelitev balističnih raket je sledila neuspelemu poskusu Pjongjanga, da bi v ponedeljek v orbito poslal svoj drugi vohunski satelit. O neuspeli izstrelitvi satelita, s katerim je Severna Koreja kršila sankcije Združenih narodov, bo v petek razpravljal varnostni svet ZN.

Izstrelitev raket je potrdila tudi Japonska. Po besedah japonskega premierja Fumia Kišide, ki je izstrelitev obsodil, so te očitno padle zunaj izključnega gospodarskega območja Japonske.

Kišida se je sicer v ponedeljek v Seulu srečal z južnokorejskim predsednikom Yoonom Sukom-Yeolom in kitajskim premierjem Li Čjangom na prvem tristranskem vrhu držav po letu 2019. Na njem so med drugim potrdili zavezanost denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Višji analitik na Korejskem inštitutu za nacionalno združitev v Seulu Hong Min je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da je današnja izstrelitev balističnih raket oblika protesta Severne Koreje proti zavezi o denuklearizaciji na tristranskem vrhu in napovedanemu zasedanju VS ZN. Izstrelitev tolikšnega števila raket je ob tem označil za dejanje brez primere.

Kim Jong Un, Vladimir Putin
Novice Ali Vladimir Putin in Kim Džong Un pripravljata "oktobrsko presenečenje"?

 

Ne spreglejte