Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
10.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 10.43

8 let, 3 mesece

Se Castro poslavlja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kubanski voditelj Fidel Castro je v pismu, ki so ga v ponedeljek prebrali na televiziji, zapisal, da se ne bo oklepal oblasti in zapiral poti mladi generaciji voditeljev.

"Moja temeljna dolžnost ni, da se oklepam oblasti ali da celo zapiram pot mladi generaciji. Moja naloga je prenos izkušenj in idej, katerih vrednote izvirajo iz izrednega obdobja, v katerem sem živel," je zapisal Castro. Presenetljivo pismo 81-letnega Castra, ki je zaradi bolezni pred 16 meseci oblast predal bratu Raulu, je sprožilo val ugibanj, ali se kubanski voditelj dokončno poslavlja od oblasti. Pismo je namreč prišlo na dan v času, ko na Kubi potekajo priprave na izvolitev novega vodstva, ki bo izbrano iz vrst narodne skupščine. V začetku decembra je bil za kandidata na volitvah v narodno skupščino, ki bodo 20. januarja, imenovan tudi Castro.

Narodna skupščina se mora sestati 45 dni po volitvah

V skladu s kubansko zakonodajo se mora narodna skupščina sestati 45 dni po volitvah, to je okoli 5. marca prihodnje leto. 614 poslancev naj bi nato volilo 31 članov državnega sveta, katerega predsednik bo prihodnjih pet let vodil državo in vlado. Castro je državo vodil 47 let.

Ne spreglejte