Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
20.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nicolas Sarkozy Angela Merkel

Četrtek, 1. 12. 2011, 20.46

8 let

Sarkozy za nov razmislek o Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v Toulonu državljane opozoril na težke čase in se zavzel za nov razmislek o Evropi.

Z Merklovo bosta v Parizu predtavila načrt o rešitvi dolžniške krize Napovedal je, da bosta z nemško kanclerko Angelo Merkel v ponedeljek v Parizu predstavila podrobnosti načrta o rešitvi dolžniške krize v območju evra, glede ECB pa je poudaril, da je in bo ostala samostojna.

Nicolas Sarkozy je v govoru o dolžniški krizi in prihodnosti EU državljane opozoril na težke čase. "Strah se je danes vrnil," je dejal pred 5000 gosti v mestu Toulon na jugu Francije, kjer je spregovoril tudi po propadu ameriške investicijske banke Lehman Brothers leta 2008.

Sarkozy: začenja se nov cikel klestenja dolgov Francoski predsednik je ocenil, da se začenja nov gospodarski cikel klestenja dolgov, ki bo gospodarstvo vrnil k delu in proizvodnji. "Ta cikel se bo močno razlikoval od prejšnjega," je dodal.

"Zaradi objestne rasti finančnega sektorja je v gospodarstvu prevladala logika špekuliranja," je dejal Sarkozy in dodal: "Poznamo dramatične posledice, ki jih ima to za industrijo, okolje, neenakost in vse manjšo vrednost dela."

Sprememba temeljne pogodbe EU ne bo vključevala spremembe mandata ECB Sarkozy ob tem ni želel predstaviti podrobnosti načrta o rešitvi dolžniške krize v območju evra, ki naj bi prinesel preboj iz krize, je pa sporočil, da se bo v ponedeljek v Parizu sestal z Merklovo. Najpomembnejši politični dvojec v Evropi naj bi skupaj predstavil podrobnosti omenjenega načrta.

Sarkozy in Merklova sta konec novembra sporočila, da bosta v prihodnjih dneh predstavila predlog sprememb temeljne pogodbe EU, ki pa ne bo vključevala spremembe mandata Evropske centralne banke (ECB) v smeri reševanja članic območja evra v dolžniških težavah.

"ECB je samostojna in bo takšna tudi ostala" Sarkozy je danes dejal le, da si Francija in Nemčija skupaj prizadevata za novo pogodbo EU, s pomočjo katere bi znova razmislili o Evropi in njenem delovanju. "Prava gospodarska vlada, ki sprejema več odgovornosti - to je naša vizija o prihodnosti območja evra in prihodnji reformi pogodb," je dejal.

Glede osrednje finančne ustanove v območju evra je Sarkozy poudaril: "ECB je samostojna in bo takšna tudi ostala." To je po njegovih besedah sicer mogoče le ob večji proračunski disciplini in avtomatičnih sankcijah.

Prizadevata si za pravilo uravnoteženega proračuna v državah evroobmočja "Vsaka država članica območja evra mora imeti zlato pravilo," je dejal. Francija in Nemčija si namreč prizadevata, da bi članice območja skupne evropske valute v ustavi ali drugih zakonskih predpisih zapisale pravilo uravnoteženega proračuna.

Čeprav bo ECB ostala samostojna, je Sarkozy prepričan, da si bo še naprej prizadevala za reševanje dolžniške krize v območju evra. "Prepričan sem, da bo ECB zaradi tveganja deflacije, ki grozi Evropi, ukrepala," je dejal in dodal, da se mora ECB sama odločiti, kdaj in kako bo ukrepala.

"O schengnu moramo razmisliti na novo" Francoski predsednik se je zavzel tudi za premislek o schengenskem območju. "Evropa, v kateri velja načelo svobode gibanja, a ne nadzira svojih zunanjih meja, ne more trajati. O schengnu moramo razmisliti na novo," je dejal. Menil je tudi, da bi morali na ravni EU več odločitev sprejeti s kvalificirano večino.

Svojo vizijo bo kmalu predstavila tudi Merklova, ki velja poleg Sarkozyja za enega ključnih akterjev pri sprejemanju odločitev o reševanju dolžniške krize v območju evra. V petek bo namreč nagovorila nemške poslance.

Ne spreglejte