Ponedeljek,
17. 3. 2014,
6.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barack Obama Vladimir Putin referendum Krim Rusija

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 6.31

8 let

Rusija priznala Krim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, s katerim je Rusija uradno priznala Krim kot neodvisno državo, sporočilo iz Kremlja navajajo tuje tiskovne agencije. Odlok že velja.

Rusija je na podlagi izražene volje prebivalcev Krima na nedeljskem referendumu "priznala Republiko Krim, v kateri ima mesto Sevastopol poseben status, kot suvereno in neodvisno državo", piše v odloku, poročajo ruske tiskovne agencije. V odloku je zapisano, da velja od dneva podpisa.

Z vidika mednarodnega prava je priznanje Krima kot neodvisne države potrebna etapa za priključitev Krima k Rusiji. Priključitev mora biti namreč predmet dogovora med dvema neodvisnima državama. Prebivalci Krima, ki ga že dva tedna zasedajo ruske sile, so v nedeljo na referendumu plebiscitarno podprli priključitev k Rusiji.

Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov je medtem referendum na Krimu označil za veliko farso in poslance pozval, naj odobrijo delno mobilizacijo ukrajinskih vojaških enot. To je prvi odziv ukrajinskih oblasti na glasovanje, na katerem so volivci Krima prepričljivo glasovali za odcepitev od Ukrajine in priključitev Rusiji.

Turčinov je obsodil nadaljevanje agresije na Krimu V nagovoru v ukrajinskem parlamentu je Turčinov obsodil "nadaljevanje agresije na Krimu, ki jo Rusija poskuša zakriti s to veliko farso, ki jo imenujejo referendum in ki je Ukrajina in civiliziran svet ne bosta nikoli priznala". Turčinov je ob tem poslance pozval, naj odobrijo delno mobilizacijo ukrajinskih vojaških enot, kar je parlament tudi storil kot odziv na "rusko vmešavanje" v ukrajinske zadeve.

Ukrep je potrdila večina poslancev, ki so pojasnili, da je to odgovor na "vse slabšo politično situacijo v Ukrajini in vmešavanje Rusije v notranje zadeve Ukrajine". Ukrep omogoča delno mobilizacijo oboroženih sil, vključno z mobilizacijo približno 40 tisoč rezervistov. Polovico teh bi pripojili v oborožene sile, polovico pa priključili na novo oblikovani narodni gardi.

Za delno mobilizacijo je glasovalo 275 poslancev, 33 se jih je glasovanja vzdržalo, proti ukrepu ni bil nihče. Ukrajina je tudi sporočila, da je zaradi situacije na Krimu poklicala svojega veleposlanika iz Moskve domov na posvete. "Zaradi situacije na Krimu in potrebe po posvetovanju o določenih mednarodnih vidikih krize je Ukrajina odpoklicala svojega veleposlanika na posvetovanja," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Ruska duma jutri o razmerah na Krimu, pred poslance tudi Putin Krimski parlament je po plebiscitarni odločitvi na nedeljskem referendumu razglasil neodvisnost od Ukrajine in tudi uradno zaprosil Rusijo za vključitev v Rusko federacijo s statusom republike. Za je sicer glasovalo "le" 85 od skupno 99 članov krimskega vrhovnega sveta. Z današnjo deklaracijo je krimski parlament tudi nacionaliziral vse dosedanje ukrajinsko premoženje na polotoku. Krimski poslanci pa so še pozvali Združene narode in vse države sveta, naj Krim priznajo kot neodvisno državo.

Poslanci ruske dume bodo o razmerah na Krimu razpravljali jutri. Poslance bo ob 15. uri po moskovskem času (ob 12. uri po srednjeevropskem) nagovoril tudi predsednik države Vladimir Putin.

Obama: Referenduma o odcepitvi Krima ZDA ne bodo nikoli priznale Ameriški predsednik Barack Obama in Putin sta po telefonskem pogovoru zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času vztrajala vsak pri svojem mnenju o legitimnosti referenduma. Putin je vztrajal pri legalnosti referenduma, Obama pa je napovedal nove sankcije. Obama je ponovil izjavo, ki jo je nekaj ur prej dala Bela hiša. Referendum krši ukrajinsko ustavo, potekal je pod pritiskom ruske vojaške okupacije in ne bo nikoli priznan s strani ZDA in mednarodne skupnosti. Skupaj z evropskimi partnerji so ZDA pripravljene povečati stroške Rusiji za njena dejanja.

Putin pa je nasprotno vztrajal, da je bil referendum na katerem se je velika večina udeležencev odločila za pripojitev Rusiji, povsem zakonit in v skladu z mednarodnim pravom.

London: Referendum je norčevanje iz demokracije Na referendum se je iz Bruslja odzval tudi britanski zunanji minister William Hague, ki ga je označil za norčevanje iz demokracije. Hague je evropske kolege pozval naj pošljejo Rusiji močan signal, da bo izziv suverenosti Ukrajine nosil gospodarske in politične posledice. Urad britanskega premierja Davida Camerona pa je iz Londona sporočil, da ne priznavajo ne referenduma in ne izida.

Ukrajina bo Nato prosila za tehnično pomoč Ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja je napovedal, da bo Ukrajina zaprosila zvezo Nato za tehnično pomoč. Po srečanju z generalnim sekretarjem zavezništva Andersom Foghom Rasmussenom je dejal, da Kijev ni zaprosil Nata za vojaško posredovanje.

Skladno z obstoječim sodelovanjem z Natom bo v Ukrajino poslane več tehnične opreme, več bo tudi vojaških vaj, je pojasnil Dešicja, ki je dodal, da bo vlada v Kijevu seznam svojih želja zvezi Nato posredovala še danes.

Prav tako je poudaril, da mora opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) vključevati tudi Krim. "Ne gre za varnostne razloge, temveč za politične. Ta misija mora delovati na Krimu, da potrdi, da je Krim neodtujljiv del Ukrajine," je dodal.