Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 10.50

8 let

Reinfeldt: EU stopa v novo obdobje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt je ob uveljavitvi Lizbonske pogodbe poudaril, da se v EU s tem "začenja novo obdobje".

Na spletni strani švedskega predsedstva je še zapisal, da je z novo pogodbo "EU opremljena za nove izzive". "EU je opremljena za nove izzive" Z Lizbonsko pogodbo evropski državljani dobivajo unijo, ki bo lahko upoštevale potrebe 27 članic po transparentnosti, demokratičnosti in učinkovitosti. Unijo, ki se bo lahko bolje spopadala z izzivi globalizacije, je zapisal Reinfeldt.

"Dolgotrajni napori za dosego novega evropskega okvirja so končani. Zdaj se začenja novo obdobje," poudarja predsedujoči EU, ki se bo drevi v Lizboni udeležil slovesnosti ob uveljavitvi nove evropske pogodbe. "Danes je prvi dan za bolj učinkovito modernejšo in bolj demokratično EU - za vse državljane," je dodal.

"EU postaja močnejša" Švedski zunanji minister Carl Bildt pa je v ločeni izjavi zapisal, da EU postaja močnejša, saj dobiva boljše institucije za ukvarjanje z zunanjo politiko, tako v Bruslju kot v državah po svetu. "To Evropi daje večjo težo," pravi Bildt.

Evropska komisija zadovoljna z uveljavitvijo pogodbe Zadovoljstvo ob uveljavitvi Lizbonske pogodbe je izrazila tudi Evropska komisija. Kot je poudaril njen predsednik Jose Manuel Barroso, se bo v EU lahko umirila razprava o institucijah in povezava bo poslej ves svoj trud lahko vložila v gladek izhod iz gospodarske in finančne krize ter v uresničitev svoje strategije za bolj vzdržno rast do leta 2020.

Lizbonska pogodba prinaša vrsto novih pravic

Evropska komisija opozarja tudi na vrsto novih pravic, ki jih pogodba prinaša državljanom EU. Ti bodo zaradi novega statusa Listine o temeljnih pravica bolje zaščiteni, med bivanjem v tujini bodo deležni diplomatske in konzularne zaščite, s pogodbo pa se članice tudi zavezujejo k vzajemni pomoči v primeru naravnih nesreč ali nesreč, ki jih je povzročil človek.

Nova evropska pogodba, ki je po precejšnjih zapletih v postopku ratifikacije v veljavo stopila danes, naj bi poenostavila delovanje razširjene unije, povečala njen vpliv na globalni ravni, obenem pa bo omogočila vstop novih držav v povezavo.

Ne spreglejte