Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2014, 12.43

8 let

Putin sam sebi ukazal najvišjo plačo v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S predsedniškim ukazom je ruski predsednik Vladimir Putin sebi za 2,65-krat povišal plačo in bo s tem postal najbolje plačani uradnik v Ruski federaciji.

Njegova plača se bo z ukazom, ki ga je Putin sprejel včeraj, veljati pa je začel danes, povišala z 270 tisoč rubljev (5.425 evrov) na 715 tisoč rubljev (14.368 evrov). Putin je za isti količnik povišal tudi plačo premierju Dmitriju Medvedjevu, ki bo namesto 215 tisoč rubljev (4.320 evrov) od zdaj prejemal 570 tisoč rubljev (11.454 evrov), piše časopis Vedomosti.

Putin najbolje plačani uradnik v državi Od leta 2002, ko je Putin prejemal 63 tisoč rubljev plače (1.266 evrov), se je njegova plača do leta 2012, ko je bila zadnjič popravljena, povišala za osemkrat.

Vladimir Putin bo z zadnjo povišico plače postal najbolje plačani uradnik v Rusiji, saj bo prehitel tudi voditelje represivnih služb, obrambnega in notranjega ministra, ministra za izredne razmere ter direktorje posebnih varnostnih služb, kot je FSB. Tem uradnikom so se septembra lani plače povišale do 583 tisoč rubljev (11.715 evrov).

"Predsednik in premier sta bila med najslabše plačanimi predstavniki visoke oblasti, njuni plači nista rastli, ko so se povišale plače vsem preostalim uradnikom, zato je zdaj povišanje njunih plač prišlo z zamudo," je povedal Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Putinovo plačno "liderstvo" le za kratko Vendar pa Putinova dominacija na prvem mestu pri plači v državi ne bo trajala dolgo. Septembra bodo direktorji represivnih služb, ki bodo prejemali 786 tisoč rubljev (15.795 evrov), znova zaslužili več od ruskega predsednika. Prav tako se bodo plače povišale drugim ministrom in deputatom (poslancem) ruske dume, ki bodo narasle do 420 tisoč rubljev (8.440 evrov).

Še nekaj več pa bosta zaslužila predsednica Sveta federacije Rusije Valentina Matvijenko in predsednik državne dume Sergej Nariškin, še pišejo Vedomosti, ki na svoji spletni strani objavljajo podatke o zaslužkih ruskih funkcionarjev vseh vej oblasti, v Kremlju, dumi in Belem domu (poslopje vlade).

Bogastvo Putina in drugih uradnikov administracije na spletu Čeprav ruski predsednik od jeseni spet ne bo več prvi po zaslužku v državi, Vladimirju Putinu, ki je lani uradno zaslužil tri milijone 672 tisoč rubljev (73.791 evrov), ne bo hudega. Kot kažejo uradni podatki na predsednikovi spletni strani, je Putin lastnik nekaj premoženja in stanovanja (77 kvadratnih metrov), zemljišča (1500 kvadratnih metrov) in garaže (18 kvadratnih metrov).

Nekaj nepremičnin in premičnin, kot boniteto predsedniku države, seveda tudi uporablja: 153,7 kvadratnega metra veliko stanovanje ter avtomobile GAZ M21, GAZ M-21 in Nivo, piše na spletni strani ruskega predsednika, kjer so objavljeni podatki o prihodkih in premoženju tudi drugih funkcionarjev predsedniške administracije Vladimirja Putina.

Ne spreglejte