Sreda,
24. 2. 2021,
8.15

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

COVID-19 cepljenje cepivo Koronavirus ZDA

Sreda, 24. 2. 2021, 8.15

3 leta, 2 meseca

Na Madžarskem začeli cepljenje s kitajskim cepivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Cepljenje na Madžarskem | Na Madžarskem so začeli cepiti s cepivom proti covid-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm. | Foto Reuters

Na Madžarskem so začeli cepiti s cepivom proti covid-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm.

Foto: Reuters

Madžarska je danes postala prva država članica Evropske unije, ki je začela množično cepljenje proti bolezni covid-19 s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm. "Danes začnemo cepljenje s kitajskim cepivom," je prek Facebooka sporočil madžarski premier Viktor Orban. Omenjeno kitajsko cepivo sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

Na Madžarskem od treh potrjenih cepiv proti bolezni covid-19 v EU poleg prej omenjenega kitajskega uporabljajo tudi rusko cepivo Sputnik V, ki pa v EU prav tako še ni odobreno. Vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je prejšnji mesec sporočila, da je s podjetjem Sinopharm dosegla dogovor o nabavi petih milijonov odmerkov cepiva. Prvih 550 tisoč odmerkov je v Budimpešto prispelo prejšnji teden.

Do konca tega tedna naj bi po besedah vodje vladne delovne skupine za cepljenje Istvana Gyorgyja število cepljenih proti covid-19 na Madžarskem preseglo 800 tisoč. V naslednjih dneh naj bi prvi odmerek kitajskega cepiva prejelo 275 tisoč starejših bolnikov, s cepivom AstraZenece pa naj bi cepili 41 tisoč ljudi, ki so mlajši od 60 let in imajo kronične bolezni. Še nadaljnjih 52 tisoč starejših pa naj bi prejelo cepivo Pfizerja.

Do zdaj je na Madžarskem prvi odmerek cepiva prejelo 457 tisoč ljudi, z dvema odmerkoma so cepili 206 tisoč ljudi. Na Madžarskem so od začetka pandemije potrdili več kot 400 tisoč okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo skoraj 15 tisoč bolnikov, poroča STA.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.089 novih okužb #video

Na Hrvaškem ob začetku tedna za 30 odstotkov več okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 7.763 testih potrdili 688 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 bolnikov z boleznijo covid-19. Od začetka tedna Hrvaška beleži za 30 odstotkov več okužb kot v prvih treh dneh minulega tedna. V državi so prejšnjo sredo potrdili 502 novi okužbi, teden dni pred tem pa 577 okužb, je po poročanju STA povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Od začetka tedna Hrvaška beleži za 30 odstotkov več okužb kot v prvih treh dneh minulega tedna. | Foto: STA , Od začetka tedna Hrvaška beleži za 30 odstotkov več okužb kot v prvih treh dneh minulega tedna. Foto: STA ,

Capak je dejal, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili za 30 odstotkov več novih okužb, kot jih je bilo od ponedeljka do srede prejšnji teden. Dodal je, da 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 115,3 okužbe. Stopnja smrtnost na milijon prebivalcev je 1.340. Na novinarsko vprašanje, ali je možno, da se bodo v državi prvega marca spet zaostrili protikoronski ukrepi, je hrvaški notranji minister Davor Božinović odgovoril, da sta za zdaj na mizi obe možnosti, torej zaostritev ali omilitev ukrepov.

Če bo prišlo do omilitve ukrepov, jih bodo spremljali strogi epidemiološki ukrepi, je še dejal Božinović. Ob tem je minister napovedal, da bosta hrvaška vlada in nacionalni štab civilne zaščite o tem razpravljala do konca tedna. Na Hrvaškem je trenutno 26.79 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi okužbe z novim virusom zdravi 791 bolnikov, od tega jih je 63 na ventilatorjih. Na Hrvaškem so do zdaj potrdili 241.048 okužb z novim koronavirusom, za covid-19 je umrlo 5.477 ljudi.

Cepljenje covid-19
Novice Kako uspešna je pri cepljenju Slovenija?

Proizvajalci cepiv: do poletja se bodo lahko cepili vsi Američani

Predstavniki ameriških farmacevtskih podjetij Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson so v torek v ameriškem kongresu zagotovili, da bo cepiva proti novemu koronavirusu do poletja več kot dovolj za cepljenje vseh prebivalcev ZDA. Pfizer in Moderna naj bi do konca marca dobavila 220 milijonov odmerkov cepiva. Kmalu bo zeleno luč pristojnih organov dobilo tudi cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki zagotavlja zaščito pred novim koronavirusom že z enim samim odmerkom in ne dvema, kot to velja za cepivi Pfizerja in Moderne. Johnson & Johnson zagotavlja, da bo do konca marca dostavil 20 milijonov odmerkov.

Proizvajalci cepiv proti novemu koronavirusu zagotavljajo, da bo do poletja na voljo dovolj cepiva za cepljenje vseh prebivalcev ZDA. | Foto: Reuters Proizvajalci cepiv proti novemu koronavirusu zagotavljajo, da bo do poletja na voljo dovolj cepiva za cepljenje vseh prebivalcev ZDA. Foto: Reuters

Pfizer in Moderna do poletja napovedujeta dobavo vsak po 300 milijonov odmerkov, Johnson & Johnson pa sto milijonov. Do takrat bosta najbrž odobreni tudi cepivi podjetij Novavax in AstraZenece. Poslovni direktor Pfizerja John Young je zagotovil, da imajo sestavin za proizvodnjo cepiva dovolj in zato ne pričakuje težav pri izpolnitvi obljub. Podobno sta zagotovila tudi predstavnika Moderne in podjetja Johnson & Johnson.

NSA
Novice Razkrili novo afero: "Kot da bi ZDA ukradli jedrsko podmornico"

Ankete kažejo, da več kot 30 odstotkov prebivalcev ZDA ne želi cepiti

V ZDA so do zdaj z najmanj enim odmerkom Pfizerja in Moderne cepili 44 milijonov ljudi, kar je približno 14 odstotkov prebivalcev. Za ustavitev širjenja pandemije je treba cepiti od 70 do 80 odstotkov ljudi. Poročil o kakšnih hujših stranskih učinkih ni, vendar ankete kažejo, da se več kot 30 odstotkov prebivalcev ZDA ne želi cepiti.

V državi se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo 28,26 milijona ljudi, zaradi bolezni covid-19 pa jih je umrlo več kot 502.500. Ameriška Univerza Johnsa Hopkinsa je v torek naštela 56 tisoč novih okužb, umrlo pa je 1.400 bolnikov z boleznijo covid-19. Epidemija se v ZDA sicer umirja. V New Yorku so po letu dni spet dovolili prisotnost gledalcev v dvoranah Barclays Center in Madison Square Garden za ogled tekem košarkarske lige NBA in hokejske lige NHL. Obisk je omejen na deset odstotkov kapacitet.