Tina Vovk

Nedelja,
21. 9. 2014,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska komisija islamisti napad

Nedelja, 21. 9. 2014, 11.20

8 let

Preprečili teroristični napad islamistov na Evropsko komisijo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Belgijska policija je aretirala več oseb, ki so načrtovale napad na sedež Evropske komisije v Bruslju. Cilj domnevnih islamistov naj bi bila tudi Vatikan in argentinska predsednica Cristina Fernandez.

Osumljenci naj bi načrtovali napade na najmanj devet ciljev, kar je po besedah vira belgijskega dnevnika L’Echo konservativna ocena.

Dva od prijetih domnevnih islamistov prihajata iz Haaga, poročajo nizozemski mediji. "Načrtovali so napad. Ena od tarč je bila stavba Evropske komisije. Posamezni komisarji niso bili tarče, cilj je bil pobiti čim več ljudi," je neimenovani vir citirala nizozemska javna televizija NOS.

Med hkratno akcijo v Bruslju in Haagu je belgijska policija našla pištole in neprebojne jopiče, nizozemska pa džihadistično literaturo. Ena od racij naj bi potekala v predelu Schilderswijk v Haagu, kjer so nedavno protestirali v podporo Islamski državi, ki je zavzela večja območja Sirije in Iraka ter tam razglasila kalifat.

Na strani IS se je borilo 400 Belgijcev NOS je poročala, da sta med aretiranimi moški in ženska turškega porekla, ki so ju prijeli prejšnji mesec, ko sta prispela v Bruselj na letalu iz Turčije. Oba naj bi bila v Siriji.

Predstavniki Evropske komisije so potrdili, da so seznanjeni s poročili o aretacijah. Iz komisije so tudi sporočili, da niso prejeli nobenih informacij o specifičnih grožnjah.

Domnevne islamiste so prijeli med akcijo, ki je bila del preiskav verskega ekstremizma, med katerimi so prijeli več ljudi, domnevno povezanih z džihadisti, poroča L’Echo.

Maja so bili v napadu na judovski muzej v središču Bruslja ubiti štirje ljudje. Osumljenec, Francoz Mehdi Nemmouche, naj bi se več kot leto dni boril za Islamsko državo v Siriji. V Siriji naj bi se na strani islamistov borilo več kot 400 Belgijcev, okoli 90 med njimi pa se jih je že vrnilo domov. Islamisti, ki so se borili v Sirij in Iraku ter so se medtem vrnili domov, povzročajo skrbi oblastem tudi v drugih evropskih državah.

V Vatikanu poostrili varovanje Cilj islamistov naj bi bil tudi Vatikan. Italijanske oblasti naj bi po poročanju tamkajšnjih časopisov odkrili načrte, ki to dokazujejo. Tuje obveščevalne službe pa naj bi prestregle pogovor dveh arabsko govorečih moških o "prepričljivem dejanju v sredo v Vatikanu". La Repubblica je poročala, da vse hotele okoli Vatikana poostreno nadzirajo. V preteklih tednih je bilo več namigov, da islamisti načrtujejo napad na papeža Frančiška, zato so na trgu sv. Petra povečali varnost.

Na tarči islamistov pa naj bi se znašla tudi argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner zaradi svojega prijateljstva z v Argentini rojenim papežem.