Tina Vovk

Nedelja,
27. 9. 2015,
8.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež kozarec obisk kongres

Nedelja, 27. 9. 2015, 8.39

6 let, 7 mesecev

Politik, ki je ukradel papežev kozarec

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne kradi je ena od desetih božjih zapovedi. A ameriški kongresnik se je požvižgal nanjo in izmaknil kozarec, iz katerega je med zgodovinskim nagovorom kongresa vodo pil papež Frančišek.

Ko je papež pred dnevi končal svoj govor in zapustil govorniški oder, so se k njemu zgrnili kongresniki, ki so se hoteli dotakniti poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Eden izmed njih pa je imel bolj "smele" načrte. Bob Brady, demokratski predstavnik iz Pennsylvanie, se je odločil, da si vzame svoj spominek – še na pol poln kozarec, iz katerega je Frančišek pil vodo med govorom.

Kozarec je pazljivo odnesel do svoje pisarne. "Kongresnik je katolik in neizmerno spoštuje svetega očeta," so povedali Bradyjevi predstavniki ameriškim medijem, ki so hitro izvedeli za njegov "podvig". Brady namreč ni skrival svoje "trofeje", objavil je fotografije, na katerih pije vodo iz kozarca in kako daje iz kozarca piti svoji ženi. Vode, ki jo je pred njima pil papež, sta bila deležna tudi dva Bradyjeva pomočnika.

Nato je Brady v svojo pisarno povabil senatorja Boba Caseyja, ki je s svojo ženo in mamo v "sveti kozarec" namočil svoj prst. V Caseyjevi pisarni so za ameriške medije potrdili omenjeni dogodek.

To pa ni prvi kozarec, ki si ga je za spominek vzel Brady – napovedal je, da bo za kozarec kongresu poslal ček. Pred leti je vzel kozarec, iz katerega je na svoji prvi inavguraciji pil predsednik ZDA Barack Obama, vendar iz tega kozarca Brady ni pil.

Čeprav papež vode ni blagoslovil, je Bradyju vseeno, da ni pil blagoslovljene vode. "Vse, česar se papež dotakne, je blagoslovljeno. V to sem prepričan in nihče me ne bo prepričal drugače," je Brady vztrajal za Washington Post. Kozarec je poslal forenzikom, da bodo vzeli prstne odtise, saj hoče uradno potrdilo, da ima kozarec, ki ga je v svojih rokah držal in iz njega pil sam papež.

Kongresnik namerava z ostankom vode, ki jo je pazljivo prelil v steklenico, poškropiti svoje vnuke, predani katolik pa se namerava udeležiti tudi papeževe maše v bližini Philadelphie. Si bo tudi tam vzel kakšen papežev "spominek"?