Sreda,
17. 7. 2024,
18.06

Osveženo pred

4 ure, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

gasilci požar Severna Makedonija

Sreda, 17. 7. 2024, 18.06

4 ure, 9 minut

Obsežen požar v Severni Makedoniji še vedno ni pod nadzorom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

V Severni Makedoniji po torkovih neuspelih naporih, da zajezijo obsežen požar na planini Serta v osrednjem delu države, danes nadaljujejo gašenje. Požar se razteza na 30 kilometrih, gasilci, policija in vojska pa se spopadajo z več žarišči, poročajo tuje tiskovne agencije. Pri gašenju požara od torka pomaga več držav, tudi Slovenija.

Makedonska vlada je zaradi gozdnih požarov v nedeljo za 30 dni razglasila krizne razmere, v ponedeljek pa je zaprosila za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenija je prek tega mehanizma Severni Makedoniji zagotovila pomoč z dvema helikopterjema. Pri gašenju pomagajo tudi Hrvaška, Črna gora, Srbija in Turčija s svojimi letali in helikopterji.

Glede na informacije s terena je bilo v torek na območju celotne države 16 aktivnih požarov, od katerih so tri uspešno pogasili, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Direktor makedonskega kriznega centra Stojanče Angelov je danes napovedal, da bodo z vsemi letali air tractor, vključno z dvema turškima, in enim hrvaškim kanaderjem gasili požar, ki že nekaj dni gori na območju Serte.

Gasilci se z ognjem borijo tudi na kopnem, po navedbah Angelova se jim je pridružilo 100 pripadnikov vojske in 30 pripadnikov policije. Davi je iz Romunije krenilo tudi letalo, ki prevaža t. i. vodne bombe, težje od petih ton.

Požar blizu meje z Grčijo

Poleg obsežnega požara na Serti so se v zadnjih urah po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa razvili tudi nekateri drugi požari, med drugim blizu meje z Grčijo. Tam so oblasti zaradi ognjenih zubljev zaprle cesto, ki vodi proti mejnemu prehodu Evzoni.

Severno Makedonijo že okoli deset dni pesti vročinski val, temperature pa ponekod presegajo 40 stopinj Celzija.

Helikoptersko gašenje v Makedoniji. Slovenska vojska. Gasilec.
Novice Iz Slovenije v Severno Makedonijo dva helikopterja za gašenje požarov #video