Ponedeljek,
25. 3. 2019,
10.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

15

Natisni članek

Jordan B. Peterson filozofija 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 10.10

5 let, 1 mesec

Nova Zelandija: iz prodaje umaknili knjigo kontroverznega kanadskega zvezdnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

15

Novozelandski založnik je ustavil prodajo knjižne uspešnice 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos, ki jo je napisal kontroverzni profesor klinične psihologije Jordan B. Peterson. Odločitev za umik je bila sprejeta v luči nedavnega terorističnega napada v dveh mošejah v Christchurchu, kjer je življenje izgubilo 50 ljudi.

Jordan B. Peterson
Novice Ugledna univerza zavrnila Jordana Petersona

Po poročanju spletne strani Vice naj bi do umika prodaje knjige prišlo po tem, ko je na splet pricurljala fotografija Jordana B. Petersona in njegovega oboževalca. Slednji ima na sebi oblečeno majico "I'm a proud Islamaphobe" (Sem ponosen islamofob, op. p.). Knjigarna je Petersonovo delo umaknila z vseh 56 trgovin, ki jih imajo po državi.

Umik sprožila sporna fotografija z oboževalcem

Čeprav uradnega pojasnila iz knjigarne niso podali, so svoje kupce o tem obvestili po spletni pošti. "Na žalost knjiga 12 pravil za življenje trenutno ni na voljo, kar je odločitev, ki jo je Whitcoulls sprejela v luči nekaterih izjemno motečih gradiv, ki so zaokrožili po spletu - med napadi in po njih v Christchurchu. Kot podjetje, ki zelo resno jemlje odgovornost do naše skupnosti, verjamemo, da bi bilo v tem trenutku napačno podpirati avtorja".

nova zelandija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spomnimo, da se je 28-letni glavni osumljenec za nedavni napad razglasil za belega suprematista, ki sovraži muslimane in tiste, ki so se spreobrnili v islam, ter jih označil za "krvne izdajalce".

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je medtem danes sporočila, da je odredila neodvisno sodno preiskavo na najvišji ravni, ki naj bi odkrila, ali bi policija in varnostne službe lahko preprečile napada na mošeji v Christchurchu.

"Treba je obrniti vsak kamen, da pridemo do odgovorov, kako se je lahko to teroristično dejanje zgodilo in kakšne so bile možnosti, da bi ga lahko preprečili," je dejala Ardernova.

Kraljeva preiskovalna komisija je najvišja sodna preiskava po novozelandskem pravu, odkrila pa naj bi, kako je lahko en sam oboroženi napadalec ubil 50 ljudi v napadu, ki je pretresel svet. Odkrila naj bi tudi, kako je napadalec prišel do orožja ter kakšna je bila vloga varnostnih in obveščevalnih agencij, je dejala Ardernova na novinarski konferenci v Wellingtonu.

Novozelandske tajne službe so sicer zaradi napada podvržene ostrim kritikam. Preiskava se bo osredotočila na vprašanje, ali so novozelandske varnostne službe ustrezno usmerjale svoje vire in ali so obstajala poročila, ki bi jih lahko ali bi morala sprožiti alarme pred napadom.

Zavrnili so ga tudi kot gostujočega predavatelja na prestižni univerzi

Prejšnji ponedeljek je Peterson na svojem kanalu na YouTube oznanil, da bo gostujoči profesor na univerzi v Cambridgeu, kjer bi nekaj mesecev sodeloval pri poučevanju in razpravah študentov na temo religije.

Jordan Peterson | Foto: YouTube / BBC Foto: YouTube / BBC

Ker pa nad njegovim prihodom niso bili navdušeni tamkajšnji študentje in profesorji, se je univerza odločila ponudbo za gostovanje umakniti. "Njegovo delo in pogledi ne predstavljajo študentov in zato njegovega obiska ne vidimo kot dragocenega prispevka k univerzi, ampak kot nekaj, kar je v nasprotju z načeli univerze," so se na odločitev vodstva univerze odzvali v združenju študentov.

Zaradi svojih radikalnih stališč skoraj ob službo

Peterson je sicer zaposlen kot profesor psihologije na univerzi v Torontu, kjer je v preteklosti skoraj izgubil službo, ko je zavrnil uporabo spolno nevtralnih zaimkov, v katero ga po njegovem mnenju želijo prisiliti zagovorniki marksizma.

Slavoj Žižek. Jordan Peterson. | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Sicer pa je Peterson pred skoraj mesecem dni oznanil javno soočenje s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom, ki bo potekalo 19. aprila v Sony Centru v Torontu v Kanadi. Naslov pogovora je Sreča - marksizem proti kapitalizmu.

Slavoj Žižek. Jordan Peterson.
Novice Prihaja veliko soočenje Slavoja Žižka in Jordana Petersona #video