Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2023,
7.05

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

vlada odstop premier Nizozemska

Sobota, 8. 7. 2023, 7.05

9 mesecev, 3 tedne

Nizozemski premier Rutte napovedal odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Mark Rutte | Glede na poročanje medijev je Rutte zavzel strogo stališče do migracij, da bi ugodil desnemu krilu svoje stranke. Že dlje časa je bil sicer pod pritiskom glede tega vprašanja zaradi vpliva skrajno desnih strank v državi, še piše AFP. | Foto Reuters

Glede na poročanje medijev je Rutte zavzel strogo stališče do migracij, da bi ugodil desnemu krilu svoje stranke. Že dlje časa je bil sicer pod pritiskom glede tega vprašanja zaradi vpliva skrajno desnih strank v državi, še piše AFP.

Foto: Reuters

Nizozemski premier Mark Rutte je včeraj zvečer sporočil, da bo njegova vlada zaradi nesoglasij koalicijskih strank glede ukrepov za zajezitev migracij odstopila. Kot je pojasnil na večerni novinarski konferenci, so bile razlike nepremostljive. Danes se je sestal tudi z nizozemskim kraljem Viljemom Aleksandrom in uradno odstopil. Vlado bo vodil do predčasnih volitev, ki bodo po pričakovanjih novembra.

Rutte je danes uradno odstopil, potem ko je v petek zvečer sporočil, da bo njegova vlada odstopila zaradi nesoglasij koalicijskih strank glede ukrepov za zajezitev migracij. Kot je pojasnil na večerni novinarski konferenci, so bile razlike nepremostljive.

Iz kraljeve rezidence je odšel po uri in pol

56-letni Rutte se je danes sam odpeljal v kraljevo rezidenco Huis Ten Bosch v gozdu blizu Haaga in odšel približno uro in pol pozneje, poroča AFP. "Pogovor je bil dober, vendar ne bom povedal ničesar več, ker so ti pogovori zaupni," je povedal novinarjem, ko je zapuščal kraljevo rezidenco.

Premier iz vrst desnosredinske stranke VVD je želel zaostriti omejitve glede združevanja družin beguncev. Število sorodnikov, ki bi lahko prišli na Nizozemsko, naj bi omejili na 200 na mesec. Krščanskodemokratska stranka Christen Unie naj bi tem načrtom ostro nasprotovala.

Stranke so pogovore o tem začele že v sredo, pri čemer so poskusi, da bi rešili vlado, trajali pozno v noč. Še enkrat so se sestale danes, a kompromis, po katerem bi omejitve uvedli v primeru velikega števila migrantov, ni bil zadosti, da bi rešili vlado, so že pred Ruttejevo napovedjo odstopa poročali nizozemski mediji.

Pričakovati je, da bo zdaj razpisal nove volitve, na katerih bo iskal nov mandat za svojo že peto koalicijsko vlado od leta 2010.

Bruce Springsteen
Trendi Legendarni rocker padel na odru in prestrašil oboževalce #video
Nizozemske princese Ariane, Amalia and Alexia
Trendi Članica kraljeve družine prihaja v šolo pri Trstu
šola šolarji učenci
Novice Nizozemska bo prepovedala mobilne telefone v učilnicah
Ne spreglejte