Petek,
19. 7. 2013,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleksej Navalni aretacija sodba protest

Petek, 19. 7. 2013, 8.31

8 let

Navalnega proti plačilu varščine izpustili iz pripora (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki so ga zaradi poneverbe obsodili na pet let v kazenski koloniji, sodišče pa je zanj odredilo takojšen pripor, so proti plačilu varščine izpustili.

Odločitev sodišča v Kirovu so številni v sodni dvorani pozdravili s ploskanjem, poroča britanski BBC.

Rusko tožilstvo se je v četrtek presenetljivo pritožilo na odločitev sodišča v Kirovu o takojšnjem priporu Navalnega. Sodnik je nato danes odločil, da bi ga zadrževanje v priporu med pritožbenim postopkom prikrajšalo za njegovo pravico, da sodeluje županskih volitvah v Moskvi 8. septembra.

Odločitev sodišča veliko presenečenje Vidno vesel Navalni, ki je naprej objel ženo, je lahko nemudoma zapustil sodno dvorano. Po odločitvi sodišča je ocenil, da gre za "veliko presenečenje". "Kar se je zgodilo tokrat, je enkraten fenomen v ruskem pravosodju," je še dejal.

Sodišče je sicer izpustitev iz pripora odredilo tudi za poslovnega partnerja Navalnega, Pjotra Oficerova, ki je bil v četrtek obsojen na štiri leta v kazenski koloniji. Tako Navalni kot Oficerov se lahko sedaj vrneta v Moskvo ob pogoju, da mesta ne bosta zapustila.

Policija aretirala več kot 200 ljudi Na moskovskih ulicah se je v četrtek spontano zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti obsodbi Navalnega. Pri tem so aretirali več kot 200 ljudi. Protesti so potekali tudi Sankt Peterburgu, kjer so aretirali 56 ljudi.

Protestniki ocenjujejo, da gre za politično motivirano obsodbo Navalnega, vidnega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tudi Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je danes ocenila, da ima sodni postopek proti Navalnemu " vse značilnosti političnega procesa", kazen pa naj bi bila nesorazmerna. "Ta proces zbuja dvom v neodvisnost pravnega sistema v Rusiji," sta menila poročevalca PSSE Teodora Bakojanis in Andreas Gross.

Kremelj: Odločitev sodišča o izpustitvi iz pripora se mora spoštovati Medtem je Kremelj ocenil, da sta bili obsodba in izpustitev iz pripora zakoniti odločitvi sodišča, ki se ju mora spoštovati. "Obe odločitvi sta bili sprejeti v skladu z zakonodajo. Sodne odločitve se mora spoštovati, saj so zakonite," je dejal tiskovni predstavnik Putina Dmitrij Peskov.

Navalni je nedavno vložil kandidaturo za moskovskega župana, po četrtkovi obsodbi pa je napovedal, da se bo iz županske tekme umaknil. Zaenkrat še ni jasno, ali bo zaradi današnje odločitve o izpustitvi iz pripora četrtkovo odločitev preklical. Kot je danes povedal sam Navalni, se bo odločil, ko se bo vrnil v Moskvo.

"Volilna kampanja se nadaljuje" Vodja njegovega volilnega štaba Leonid Volkov je sicer že napovedal, da bo Navalni na volitvah sodeloval. "Volilna kampanja se nadaljuje," je dejal Volkov.

Moskovski župan meni, da bi Navalni na volitvah moral kandidirati Tudi moskovski župan Sergej Sobjanin je menil, da bi Navalni moral sodelovati na volitvah v začetku septembra. Kot je dejal, bi morali imeti prebivalci mesta možnost izbirati izmed vseh prijavljenih kandidatov. "Močno smo si prizadevali za to, da bi imeli Moskovčani največjo možno izbiro," je dejal Sobjanin, ki prav tako kandidira.

Predsednik ruskega sveta za človekove pravice Mihail Fedotov je medtem v četrtek napovedal, da bi lahko svet preučil primer Navalnega. "Praksa sveta je, da strokovnjaki proučijo odmevne primere," je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dejal Fedotov.