Srdjan Cvjetović

Petek,
3. 1. 2014,
13.32

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada

Natisni članek

Petek, 3. 1. 2014, 13.32

6 let, 11 mesecev

Namestnik svetovalca predsednika vlade in urad za dobrodošlico

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaško pestita zelo visoka brezposelnost in odliv možganov, a tamkajšnja vlada ustanavlja nov urad, ki bo pomagal povratnikom iz izseljenstva. In to še niso vse kadrovske novosti pri vladi sosedov.

Urad za dobrodošlico bo ponujal informacije o carinskih ugodnostih pri uvozu gospodinjskih predmetov in inventarja pri vrnitvi posameznikov v Republiko Hrvaško ali naselitvi v njej, prav tako tudi o davčnih ugodnostih za povratnike, priseljence in podjetja pri nastanitvi ali vstopu v poslovno razmerje v Republiki Hrvaški, so zapisali v birokratsko okornem uradnem pojasnilu.

V katero smer gre več selitev? Postavlja se vprašanje, zakaj je v obdobju, ko velik delež mladih na Hrvaškem razmišlja o iskanju delovnega mesta v tujini, treba ustanavljati ta urad za gotovo bistveno manjšo populacijo, ki razmišlja o selitvi v drugo smer – in ji ponujati informacije, ki bi jih lahko veliko hitreje dobila na primerno organiziranih spletnih straneh državne uprave. Kako verjetno je pričakovati neko večje povratništvo v državo, kjer že zdaj za približno 364 tisoč ljudi ali šest tisoč več kot leto prej ni delovnega mesta?

Toda hrvaška vlada premierja Zorana Milanovića očitno meni drugače in umešča ta urad v Državni urad za Hrvate zunaj Republike Hrvaške ter uvaja delovno mesto voditelja tega urada.

Zaradi priprav na uradne in delovne obiske Skoraj za četrtino večjo plačo so "glede na obsežnost in zahtevnost nalog, ki se opravljajo na tem delovnem mestu", namenili še enemu novemu delovnemu mestu: namestniku svetovalca predsednika vlade.

Potrebo po ustanovitvi novega delovnega mesta utemeljujejo s tem, da urad predsednika vlade pripravlja stališča za Evropsko unijo v sodelovanju s pristojnimi službami ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter drugimi državnimi organi. "Urad sodeluje z diplomatskimi misijami in konzularnimi predstavništvi z namenom priprave potovanj predsednika vlade na uradne in delovne obiske v tujino. Ob upoštevanju tega, da so se te dejavnosti znatno okrepile ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo, je nujno odpiranje novega delovnega mesta." Konec navedbe še enega značilno birokratskega pojasnila.

Kreativnost ne pozna meja Kreativno kadrovanje pa ni značilnost hrvaške vlade – pred kratkim so bili ustvarjalni tudi v zagrebški mestni upravi, le da je tam šlo za precej manj plačano delovno mesto.

Bralcem prepuščamo presojo, ali bi si nedavna napoved slovenske vlade o ustanovitvi varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano prav tako zaslužila uvrstitev v to kategorijo.