Torek,
19. 4. 2022,
20.33

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Natisni članek

Starship SpaceX Tesla Elon Musk

Torek, 19. 4. 2022, 20.33

2 leti

Musk: Vsak bi lahko privarčeval 100 tisoč dolarjev za odhod na Mars

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Elon Musk, Tesla | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

"Skoraj vsak si lahko privarčuje 100 tisoč dolarjev za odhod na Mars. To želimo narediti dostopno vsem, ki si želijo iti," je povedal v nedavnem intervjuju z voditeljem Chrisom Andersonom, v katerem sta spregovorila tudi o obnovljivih virih energije, umetni inteligenci, Teslinih samovozečih avtomobilih, misiji izgradnje mesta na Marsu, Starshipu ter o tem, kako se počuti kot milijarder.

"Če pot na Mars stane 100 tisoč dolarjev, potem lahko skoraj vsak, ki dela, privarčuje 100 tisoč dolarjev in gre na Mars, če si to želi," je dodal.

Kot so zapisali pri neprofitni odvetniški organizaciji za potrošnike Public Citizen, je Muskovo bogastvo leta 2013 znašalo približno 2,5 milijarde evrov, leta 2022 pa že 246 milijard evrov. Medtem pa naj bi urna postavka ameriške plače leta 2022 ostala enaka, kot je bila leta 2009, to je 6,71 evra.

 O porabi svojega bogastva

"Trenutno sploh nimam lastnega doma. Prespim pri prijateljih v sobah za goste, ko sem v San Franciscu, kjer imata sedež podjetje Tesla in SpaceX," je v nedavnem intervjuju za kanal TED povedal ustanovitelj podjetja Tesla in SpaceX Elon Musk.

V pogovoru sta se poleg Muskovih načrtov za prihodnost, Tesle in podjetja SpaceX dotaknila tudi Muskovega osebnega življenja. Voditelj ga je vprašal, kako se, predvsem psihološko, ukvarja s tem, da je najbogatejši človek na svetu.

"Tukaj sploh ne gre za to. Mnogi kralji, ki si lastijo države, so bogatejši od mene," je Musk povedal voditelju Andersonu.

Andrej Kozirev
Novice Nekdanji ruski minister: Če bo Putin zasedel Ukrajino, lahko sledi napad na Poljsko

Musk: Zase ne porabljam milijard

"Problematično bi bilo, če bi na letni ravni za svoje potrebe porabljal milijarde dolarjev, ampak to se ne dogaja. Ne lastim si jahte, ne privoščim si počitnic, zato moja osebna poraba sploh ni velika," je povedal Musk.

Edino dražje osebno prevozno sredstvo, ki si ga je privoščil, je letalo. A kot je dodal, je to zato, da lahko dela več in hitreje potuje od tovarne do tovarne. Če si ne bi lastil letala, bi moral delati manj.

Vesna Vuković, Robert Golob
Novice Informacijska pooblaščenka pozvala GEN-I: Hočemo pogodbo o poslih z Vukovićevo

"Težava ni v tem, kako se s svojim bogastvom spopadam psihološko. Večja težava, oz. kar mi povzroča nespečnost, je to, da ima vsaka ura ali pa minuta, ki jo namenim delu in ko mislim na podjetje Tesla ali SpaceX, tako velik vpliv na podjetje, da želim delati, kar se da največ, tudi na robu zdravega razuma," je dodal Musk.

"Tesla bo letos dosegla nivo, ko bo vsaka kakovostna minuta, ki jo bom namenil podjetju, imela milijonski vpliv nanj. Kar je noro," je o hitro razvijajočem podjetju Tesla povedal Musk.

Že leta 2020 napovedal, da bo prodal vse nepremičnine in fizično imetje

Po nekaterih poročanjih medijev naj bi Musk prej živel v montažni hiši podjetja Boxabl. Hiša naj bi merila okoli 35 kvadratnih metrov, službeno stanovanje pa naj bi stalo 50 tisoč dolarjev, a podjetje ni potrdilo, ali Musk uporablja njihovo montažno stanovanje.

"Moje primarno stanovanje je stanovanje v Boca Chici, ki je vredno 50 tisoč ameriških dolarjev, in ga imam v najemu od podjetja SpaceX. Je kar mega," je na Twitterju zapisal lanskega junija.

Nina Vodopivec
Trendi Prošnja za pomoč: znana slovenska pevka je v hudih težavah